Stiri

SUA se confruntă cu catastrofe climatice: Inundaţii, incendii şi caniculă într-o singură zi

4
min
17/6/2022

Aproape 120 de milioane de americani au fost vizaţi, într-un grad sau altul, de cel puțin o alertă meteorologică.

Statele Unite au fost lovite din plin marţi de o serie de catastrofe asociate schimbărilor climatice - inundaţii, incendii devastatoare, furtuni şi valuri de căldură potenţial periculoase pentru o treime din populaţia ţării - odată cu sosirea verii, informează AFP.

Aproape 120 de milioane de americani au fost vizaţi într-un grad sau altul de o alertă de caniculă, fenomen care s-a abătut asupra unei părţi din Midwest şi în sud-estul ţării.

"Un dom de presiune înaltă ar trebui să producă temperaturi superioare celei normale, sau chiar recorduri, în întreaga zonă menţionată, astăzi şi mâine (miercuri)", au avertizat specialiştii de la serviciul naţional de meteorologie din SUA.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

New Mexico şi aproape tot sud-vestul Statelor Unite se confruntă cu o secetă istorică şi zeci de incendii au izbucnit deja în regiune înainte chiar înainte de începutul verii.

Pompierii constată că frecvenţa, mărimea şi intensitatea incendiilor de pădure şi de vegetaţie au crescut constant în ultimii ani.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Incendiile sunt curente în vestul Statelor Unite, dar au devenit tot mai intense din cauza încălzirii climei, provocată de activităţile umane, mai ales de energiile fosile.

Potrivit lui Alex Lamers, deşi este dificil să fie făcută o legătură directă între încălzirea climei şi un fenomen meteorologic izolat, schimbările climatice reprezintă fără îndoială un factor agravant.

Sursa foto: Flickr