Stiri

Experții climatici, șocați de amploarea inundațiilor din Germania: „Aceasta este noua normalitate”

3
min
17/8/2021

De precipitații și inundații au fost afectate Belgia, Luxemburg, Olanda sau Franța, dar Germania a fost cel mai greu lovită.

După valul mortal de căldură din Canada și SUA de acum două săptămâni, când temperaturile au crescut la 49,6 grade Celsius, potopul din Europa centrală stârnește noi temeri că încălzirea globală cauzată de activitatea oamenilor face ca vremea extremă să fie chiar mai rea decât se estimase anterior., informează Libertatea.

Recordurile de precipitații au fost doborâte miercuri și joi într-o zonă foarte mare a bazinului Rinului, iar consecințele au fost devastatoare, zeci de mii de case au fost inundate, rețeaua electrică și de telefonie întrerupte, cu peste 100 de persoane decedata în Germania, bilanțul fiind în creștere.

Zone mari din landurile Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia au fost inundate cu 148 de litri de ploaie pe metru pătrat în 48 de ore, într-o regiune unde nivelul obișnuit este de 80 de litri în întreaga lună iulie, potrivit The Guardian. Orașul Hagen a declarat stare de urgență după ce râul Volme a ieșit din matcă și apele s-au ridicat la un nivel întâlnit doar de patru ori în ultimul secol.

Experții spun că această vreme extremă putea fi întâlnită o dată la o generație, dar că acest lucru ar putea să se întâmple mai des în viitor – și cu o intensitate mai mare – un semn că schimbările climatice ne afectează deja viețile.

Dieter Gerten, profesor de climatologie și hidrologie la Institutul de Cercetare pentru Impact Climatic din Postdam, a declarat și el pentru The Guardian că este uimit de cât de mult a fost depășit precedentul record de precipitații. Gerten, care a crescut într-un sat din regiunea afectată de inundații, a spus că localitatea s-a confruntat ocazional cu inundații, dar niciodată ca acum. Precipitațiile de vara trecută, spre exemplu, au fost importante, dar au afectat o zonă mai mică, iar furtunile din iarnă nu au ridicat nivelul râurilor la cote periculoase.

Toate extremele vor deveni și mai extreme.

Oamenii de știință vor avea nevoie de mai mult timp pentru a analiza modul în care activitatea omenească a făcut ca astfel de incidente să fie posibile atât de des. Dar recordul de precipitații se înscrie într-o tendință globală. „Odată cu încălzirea globală ne așteptăm ca toate extremele hidro-meteorologice să devină și mai extreme. Ce am văzut în Germania se înscrie în această tendință”, spune pentru The Guardian Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus privind schimbările climatice. Și asta pentru că temperaturile tot mai mari fac ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai intense.

Explicația este simplă. Când aerul se încălzește, el conține mai multă umezeală, un fenomen pe care oamenii de știință l-au descoperit în secolul XIX, scrie Deutsche Welle. O creștere cu un grad a temperaturii crește capacitatea aerului de a menține umezeală cu 7%.

Creșterea temperaturilor globale duce și la o evaporare mai rapidă a apei din mări și lacuri sau ape curgătoare – provocând automat precipitații mai extreme și furtuni mai puternice.

Prognozarea vremii extreme nu este neapărat dificilă, dar este totuși aproape imposibil să prezici unde anume va cădea o cantitate-record de precipitații, ca în cazul Germaniei.