Solutii

Specialiștii cred că România poate deveni un lider european la exporturile de energie verde

2
min
25/4/2024

Țara noastră poate constitui un hub de energie verde în Europa, având o combinație aproape unică de surse de producție, inclusiv solar, eolian, onshore, offshore și hidro

Cristian Nacu, Senior Country Officer pentru România în cadrul International Finance Corporation (WBG), crede că țara noastră poate deveni un exportator de energie verde în toată Europa. Potrivit Bursa, el a subliniat că IFC este instituția de finanțare a sectorului privat din cadrul Grupului Băncii Mondiale și că în România, portofoliul IFC a crescut de peste patru ori în șase ani, ajungând la 2,1 miliarde de dolari, situându-se astfel pe locul întâi în Europa.

Nacu a evidențiat că România s-a aflat între pozițiile a șaptea și a zecea ca expunere a IFC-ului în lume, ceea ce arată că au fost atrase o mulțime de finanțări în țară. El a explicat că acest lucru s-a întâmplat datorită nevoilor uriașe ale țării, dar și datorită mediului politic relativ stabil și a legislației europene de protecție.

Hub de energie verde în Europa

Referindu-se la proiecte, Nacu a menționat în special finanțările verzi și sprijinul acordat de IFC Guvernului pentru decarbonizare și tranziția către o economie verde. El a subliniat că România poate constitui un hub de energie verde în Europa, având o combinație aproape unică de surse de producție, inclusiv solar, eolian, onshore, offshore și hidro.

Cristian Nacu a adăugat: „Între proiecte aş menţiona doar finanţările verzi. Noi sprijinim Guvernul în eforturile sale de decarbonizare şi tranziţia către o economie verde. De asemenea, sprijinim şi tranziţia către economia circulară şi sperăm ca, în continuare, să facem acelaşi lucru pentru zone precum energia. Avem certitudinea că România poate constitui un hub de energie verde în Europa. România are o combinaţie de surse de producţie aproape unică în Europa - solar, vânt, onshore, offshore şi hidro, ceea ce aproape nu se găseşte nicăieri în Europa în acelaşi timp. În ceea ce priveşte energia nucleară, suntem singura ţară din zonă care are tehnologie (n.r. de producţie) canadiană, nu rusească. Toate acestea aduc certitudinea că putem fi un exportator de energie verde în toată Europa. Pe baza acestei energii, România poate să capete un rol major şi în ceea ce priveşte transferul de lanţuri de producţie".

Proiectele publice și private pot coexista

Cristian Nacu a adăugat că investițiile publice și parteneriatele public-private nu trebuie să fie neapărat în competiție, ci pot coexista. El a menționat exemple pozitive din țări precum Polonia sau Grecia, în care s-au realizat astfel de parteneriate hibride și a subliniat că fondurile europene pot contribui la reducerea costurilor și la succesul acestor parteneriate.

Reprezentantul IFC a subliniat că investițiile în parteneriate public-private nu ar trebui să fie comparate cu investițiile publice, deoarece există diferențe majore. El a evidențiat că partenerul privat își asumă responsabilitatea construirii și întreținerii obiectivului pe durata vieții acestuia și că un parteneriat public-privat bine gestionat poate avea un efect semnificativ mai bun. Astfel de investiții reprezintă o prioritate și pentru IFC, iar Nacu a menționat că această metodă este prevăzută în programul de guvernare actual.

Sursa foto: bursa.ro