Stiri

Înfiinţarea unui parc fotovoltaic flotant pe suprafaţa lacului de acumulare Zetea strârnește nemulțumirea localnicilor

3
min
10/4/2024

Investiția ar avea un impact distructiv asupra peisajului, turismului și biodiversității lacului.

Localnicii din zona lacului de acumulare Zetea, din Harghita, sunt nemulțumiți de proiectul de înființare a unui parc fotovoltaic flotant pe suprafața acestuia, iar ca urmare a acestei nemulțumiri, a fost inițiată o petiție online pentru oprirea investiției.

Primarul comunei Zetea, Nagy Attila, a declarat joi, pentru AGERPRES, că a fost eliberat un certificat de urbanism pentru un proiect al unei firme din județul Mureș, care dorește amplasarea de panouri fotovoltaice pe suprafața lacului. În cazul în care firma va obține toate avizele necesare, va trebui să se emită autorizația de construire.

Primarul a subliniat că ideea nu este pe placul localnicilor, deoarece lacul Zetea este vizitat anual de turiști din întreaga țară.

"La momentul actual este eliberat unui reprezentant al firmei din judeţul Mureş, un certificat de urbanism pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafaţa lacului de acumulare Zetea. Nouă, locuitorilor din Zetea şi din împrejurimi, cei care vizitează Lacul Zetea, ori pentru pescuit sau alte feluri de recreere, nu ne place ideea, pentru că unde au fost făcute astfel de investiţii este clar că va înrăutăţi peisajul, nu va mai arăta lacul cum a fost. De asemenea, pescarii se tem că va influenţa şi biodiversitatea şi de aceea chiar nu ne convine această idee. Dar din punct de vedere legal, dacă aduce toate avizele şi toate documentaţiile pe care le-am indicat în certificatul de urbanism, noi nu vom avea încotro, va trebui să eliberăm autorizaţia de construire. (...) Este o zonă foarte populară în rândul turiştilor din zonă şi din toată ţara şi comuna Zetea a devenit recent localitate turistică din interes local şi din această privinţă suntem puţin îngrijoraţi să nu stricăm ceva cu această investiţie", a declarat Nagy Attila.

Nagy Attila a mai precizat că o astfel de investiție nu este prevăzută în Planul Urbanistic General, aprobat în 2016, când panourile solare nu erau încă foarte răspândite.

Primarul consideră că în lipsa acordului din partea Administrației Bazinale de Apă Mureș, care administrează suprafața lacului, investiția nu va fi realizată.

Pentru a stopa acest proiect, a fost inițiată o petiție online, semnată de aproape 500 de persoane. Petiția, intitulată "STOP construirii parcului fotovoltaic flotant pe luciul apei lacului de acumulare Zetea", este inițiată de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) "Târnava Mare".

În descrierea petiției se subliniază că o astfel de investiție ar avea un impact distructiv asupra peisajului, turismului și biodiversității lacului, având un efect negativ asupra florei și faunei.

Directorul AVPS "Târnava Mare", Mărmureanu-Biro Leonard, a declarat pentru AGERPRES că iniţiatorii nu sunt împotriva energiei verzi, dar nu se cunoaşte care este impactul investiţiei asupra calităţii apei, a biodiversităţii lacului, dar şi asupra turismului, motiv pentru care se cere oprirea proiectului şi elaborarea unui studiu de impact serios.

"Noi am făcut şi o petiţie online, am ajuns la 467 de semnături care sunt împotrivă, cred că ajunge. (...) Suntem împotrivă, total împotrivă! Pentru că (...) aici se practică înot, pescuit, oamenii vin cu caiacele, cum putem să ne plimbăm printre panouri fotovoltaice? (...) Foarte multă lume vine aici (...) Şi ce o să vedem? Un parc fotovoltaic?", a spus Mărmureanu-Biro Leonard.

Acesta a mai arătat că petiţia va fi trimisă la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi la Administraţia Naţională Apele Române şi se va cere ca proiectul să nu fie aprobat şi "să rămână lacul aşa cum e".