Stiri

Schimbările climatice vor determina transmiterea a 4.000 de virusuri între mamifere, până în 2070

5
min
2/5/2022

Studiul publicat joi în revista Nature spune că încălzirea globală va determina, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv, și între animale și oameni, scrie CNBC.

Potrivit studiului, încălzirea globală va împinge animalele să se îndepărteze de climatele mai calde, iar această migrație forțată va face ca unele specii să intre în contact pentru prima dată.

Pandemia Covid-19 afost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac dinAsia de sud-est la oameni.

Cele 4.000 de transmisii virale suplimentare între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potențiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC Greg Albery,cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin și coautor al studiului.

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

"Dar fiecare dintre ele are potențialul de a influența sănătatea animalelor și poate să se extindă apoi asupra populațiilor umane", a declarat Albery pentru CNBC."Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate".

Liliecii sunt deosebit de predispuși să transmită viruși, deoarece zboară. Liliecii vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi și majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est, potrivit raportului.

Citește și: România a închiriat de la bulgari avioane care aduc ploaia

"Liliecii sunt responsabili în mod disproporționat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovățim pentru acest lucru - și că pedepsirea lor(sacrificarea, în încercarea de a împiedica migrațiile) este probabil să înrăutățească situația prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere și o sănătate mai slabă", a spus Albery.

Sursa foto: Pixabay