Elevii şi profesorii din toate ciclurile de învăţământ vor fi implicaţi în colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și provocări tematice.
„E minunat că există această opțiune, să discutăm în mod formal despre educație de mediu în sistemul de învățământ românesc. În ceea ce ne privește, noi încurajăm participarea la astfel de acțiuni pe toată perioada anului. De aceea derulăm programul „Baterel, Eroul Reciclării” încă din 2011, care oferă resurse moderne și metode atractive de învățare – ghiduri, materiale video, cutii pentru colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor, lecții deschise și ateliere, lucruri de care atât copiii, cât și dascălii au nevoie. Îi felicităm pe profesorii care reușesc să-și ghideze elevii pe această temă nouă și deloc ușoară, chiar dacă nu au fost pregătiți încă în mod formal pe acest subiect”, a spus Roxana Puia, director de marketing la Asociația Environ, într-un comunicat.
În ediţia 2023/2024, elevii vor putea participa în concursuri lunare cu scopul stimulării creativităţii şi implicării civice, precum jocuri şi activităţi de protejare a planetei. Câştigătorii vor primi rechizite şi alte produse Baterel pe care le pot alege de pe site-ul magazinbaterel.ro.
Programul, organizat de Asociaţia Environ cu sprijinul Ministerului Educaţiei, a ajuns la cea de-a 13-a ediţie. Anul trecut, pe primul loc din 270 de şcoli participante au fost elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei, care au colectat 4.319 kg de deșeuri electrice.
„Atunci când de referim la Pericei, cei mai mulți se gândesc instantaneu la brandul local, la ceapa atât de gustoasă care se cultivă aici. De acum înainte, localitatea va fi percepută și ca un reper sălăjean pentru protejarea naturii și a mediului înconjurător. Cu toții ne-am mobilizat puternic, fiecare diriginte în parte s-a implicat și a strâns cât mai multe deșeuri. De la o simplă idee, am ajuns să vedem astăzi că la Pericei am format mici eroi care știu cum să protejeze mediul”, a spus profesoara Anamaria Soos, coordonatorul programului de la Școala Gimnazială din Pericei.
În jur de trei milioane de elevi din România vor învăța în acest an școlar despre educația de mediu în mod formal, în cea de-a doua ediție a programului „Săptămâna Verde”, inițiat de Ministerul Educației. Printre activitățile care se pot organiza în această săptămână se numără lecțiile în natură, dezbaterile, vizionarea de documentare, experimente sau excursii în parcuri naturale.
Citeşte şi: Ce facem cu electronicele?