Stiri

ONG-uri de mediu din România, scrisoare deschisă către Comsia Europeană: cer să nu accepte noi hidrocentrale

4
min
1/11/2022

Activiștii spun că situația energetică dificilă din Europa nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a aproba proiecte care vor dăuna ireversibil patrimoniului nostru natural.

Mai multe organizații de mediu au publicat o scrisoare deschisă, în care îi cer președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să nu accepte proiectele hidroenergetice propuse de statul român în zone protejate.

Activiștii de mediu atrag atenția că unele dintre aceste proiecte încalcă directivele UE privind protecția biodiversității și a apei și ar aduce daune devastatoare și ireversibile siturilor Natura 2000 din România.

Daune devastatoare pentru biodiversitate, suțin organizațiile

Iată fragmente din scrisoarea trimisă de mai multe ONG-uri, printre care Agent Green și WWF România: 

„Stimată doamnă Ursula von der Leyen,

Cunoaștem intențiile guvernului român de a include proiecte hidroenergetice în capitolul REPowerEU, dintre care unele care încalcă directivele UE privind protecția biodiversității și a apei și ar aduce daune devastatoare și ireversibile siturilor Natura 2000 din România.

Gândurile noastre se îndreaptă în special către Parcul Național Defileul Jiului și situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, unde biodiversitatea extraordinară este pusă în pericol de proiecte hidroenergetice învechite și planificare energetică nerealistă. 

Situația energetică dificilă din Europa nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a aproba proiecte care vor dăuna ireversibil patrimoniului nostru natural.

Reamintim că România este în procedură de infringement încă din 2015, INFR(2015)4036, pentru astfel de hidrocentrale pe derivație construite în situri Natura 2000, nu doar pentru cele exemplificate în scrisoarea de punere în întârziere, ci pentru problema sistemică, în general. 

De altfel, pentru desemnarea incompletă a siturilor Natura 2000 există deja o procedură de infringement deschisă pentru transpunerea Directivei Habitate 92/43/EEC (NFR2020/2297), cât și pentru nedesemnarea Ariilor Speciale de Conservare (INFR2020/2238).

Continuarea construcției acestor proiecte prin distrugerea ariilor naturale protejate nu va rezolva criza energetică. Multe dintre proiectele de hidrocentrale pe care le planifică guvernul nostru vor aduce daune devastatoare și ireversibile în siturile Natura 2000 din România și avem argumente științifice puternice care susțin acest lucru”. 

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Ana Maria Catalina