Stiri

Spania. -34 de grade, cea mai mică temperatură de la începutul măsurătorilor

3
min
7/1/2021

Recordul anterior data din 1956 și era de minus 32 de grade Celsius.

Spania a înregistrat minus 34 de grade Celsius, cea mai scăzută valoare înregistrată în Peninsula Iberică de la începutul măsurătorilor meteorologice, după ce asupra țării s-au abătut zăpezi abundente şi vânturi puternice.

Potrivit Agenţiei de Stat pentru Meteorologie, citată de Reuters, temperatura record a fost înregistrată în Munţii Pirinei la Clot del Tuc de la Llanca, o localitate din provincia Aragondin nord-estul Spaniei, miercuri dimineaţă la ora locală 05:19, a precizat aceeaşi agenţie spaniolă.

Valoarea înregistrată a fost cu două grade Celsius mai scăzută decât precedentul record, ce data din anul 1956, când o temperatură de minus 32 de grade Celsius a fost măsurată în Estany-Gento, în provincia Lleida din nord-estul Spaniei.

Zăpezi abundente sunt prognozate şi pentru zilele viitoare în centrul şi nordul Spaniei, unde temperaturile vor scădea până în jurul valorii de minus 11 grade Celsius. O explicație ar putea fi prezența unui val de aer rece venit din Oceanul Arctic. Partea siberiană a acestui ocean s-a încălzit cu 20 de grade față de temperaturile medii, în urma unui val neobișnuit de căldură care a transportat curenții de aer cald din sud, din Oceanul Atlantic de Nord, Scandinavia și Europa de Est. Acești curenți au fost înlocuiți de unii reci.