Stiri

Igienizare cu distanțare în Parcul Natural Văcărești

3
min
4/6/2020

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, bucureștenii sunt invitați să adune deșeurile din Delta Văcăreștilor și să arate că le pasă de orașul în care trăiesc.

Nu ai mai fost de mult timp în Parcul Natural Văcărești din cauza restricțiilor? Ei bine, sâmbăta aceasta ai cea mai bună ocazie să o faci, când poți, nu împușca, ci salva doi iepuri dintr-o dată: vizitezi și delta din mijlocul orașului, dar devii și voluntar pentru păstrarea ei cât mai curată. Pe 6 iunie, începând cu ora 8:00, toți cei care vor să dea o mână de ajutor și să se implice activ în protejarea mediului înconjurător sunt așteptați în mijlocul naturii din Parcul Natural Văcărești pentru colectarea resturilor aruncate la întâmplare.

Este o igienizare cu distanțare cum nu s-a mai făcut vreodată până acum. Pentru că nici nu a mai fost o criză COVID vreodată. Voluntarii vor face igienizare pe cont propriu, nu în grupuri organizate, fiind o acțiune adecvată măsurilor speciale impuse de noul coronavirus. Acțiunea de colectare este gândită simbolic de Ziua Mondială a Mediului, care se sărbătorește în fiecare an în data de 5 iunie, începând din 1972.

Zonele unde este mare nevoie să fie adunate deșeurile sunt pe și lângă potecile din Delta Văcărești, precum și la baza digului, unde este cea mai mare diversitate de vegetație și animale. La Căsuța Rangerilor Urbani vor fi mănuși, măști și dezinfectant, precum și un reprezentant din echipa parcului, care să ajute cu informații utile și tot ce este necesar. Sacii cu deșeurile colectate vor fi depozitați în 3 puncte: Căsuța Rangerilor Urbani, Intrarea dinspre strada Glădiței și Intrarea dinspre strada Săvinești. Parcul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară și a unuia dintre cele mai poluate orașe europene.

Ecosistemul Văcărești s-a format pe locul fostului lac de acumulare început în vremea comuniștilor. După 1989, aici s-a creat natural un ecosistem cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Parcul Natural Văcărești este cel mai mare spațiu verde din București cu cele 183 de ha pe care se întinde, fiind habitatul numeroaselor specii de păsări de apă, dar și a multor specii de reptile, insecte, amfibieni și mamifere. Mai exact 150 specii de plante, 172 specii de păsări, 111 specii de insecte, 6 speciide amfibieni, 12 specii de mamifere, dintre care vulpea, vidra, nevăstuica.

Toți cei care vor să participe sâmbătă la acțiunea de igienizare, pot afla mai multe detalii de aici.

Credit foto: Parcul Natural Văcărești