Stiri

Amendă de 15.000 de lei și 167 de mc de lemn confiscat, pentru lipsa actelor de proveniență, în Vrancea

3
min
17/2/2021

27 de controale pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Una dintre infracțiunile descoperite: operațiuni nereale privind livrări de masă lemnoasă în aplicația SUMAL 2.0.

În perioada 10-12 februarie, polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea, ai ocoalelor silvice de regim și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea au desfășurat controale pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

În urma celor 27 de controale, din care 12 desfășurate pe drumurile publice și 15 la depozite/instalații de material lemnos, au fost constatate trei infracțiuni prevăzute de Legea nr. 46/2008 rep. (din care o infracțiune de evaziune fiscală, una de fals informatic și una privind transportul de material lemnos fără documente) și au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de 40.000 lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 260 m.c. material lemnos, în valoare totală de peste 53.000 lei și a fost indisponibilizată o platformă cu macara, în valoare de 10.000 euro. Astfel, potrivit unui comunicat al IPJ Vrancea, în urma unui control efectuat la un operator economic cu profil silvic din comuna Tulnici, s-a constatat faptul că acesta ar fi efectuat operațiuni nereale în aplicația SUMAL 2.0, privind livrări de masă lemnoasă. În cauză polițiștii au încheiat un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic.

În timpului unui alt control efectuat la un depozit de material lemnos din comuna Cotești, polițiștii au constatat faptul că operatorul economic a expediat cantitatea de peste 167 mc. lemn de foc, fără documente legale de proveniență. În acest caz, operatorul economic a fost sancționat cu amendă în cuantum de 15.000 lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de material lemnos expediată, în valoare de peste 28.000 lei.

Foto: Monitorul de Vrancea