Stiri

Proiectul „Luna Curăţeniei” din Bihor a stârnit dispute între unii primari și Consiliul Județean

4
min
27/2/2023

Primarul din Sânmartin, supărat că Bolojan nu-i finanțează comuna.

Cei 27 de primari ai PSD din Bihor ar putea să nu mai participe la concursul "Luna Curăţeniei", organizat de Consiliul Judeţean şi Ecolect, considerat "un simulacru" ai cărui câştigători se cunosc dinainte, a declarat luni primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, care a reclamat, în conferinţă de presă, şi alocarea pe criterii politice a cotelor defalcate către primării, de către Consiliul Judeţean Bihor şi nu în baza unor criterii de performanţă.

„S-a tot vorbit despre acei indicatori de performanţă, de care, din păcate, nu s-a mai ţinut cont. Nu vreau să vorbesc despre alte primării, dar avem foarte multe exemple. Primăria Sînmartin are un grad de colectare a taxelor şi impozitelor de 98,6%, anul precedent a avut 99%, iar la cheltuielile cu personalul stăm foarte bine, sub 10 la sută. Nu ştiu câte primării din ţară mai au aceşti indicatori.

Dar ceea ce vrem noi să semnalăm, este că repartiţiile financiare s-au făcut strict politic. Singurul criteriu care s-a avut în vedere a fost cel politic. Şi în anii precedenţi s-a procedat la fel. Preşedintele CJ, domnul Bolojan, putea foarte bine să facă această repartizare a fondurilor aşa cum a considerat de cuviinţă, fără a mai pomeni de aceşti indicatori," a declarat Cristian Laza.

Puteți citi și: Iniţiativă legislativă pentru scutirea prosumatorilor de la plata certificatelor verzi

Primarul din Sânmartin, supărat că Bolojan nu-i finanțează comuna

Comuna Sânmartin (având cele două staţiuni balneare - Băile Felix şi Băile 1 Mai, n.r.), a adăugat el, nu a stat şi nu va sta niciodată cu mâna întinsă spre Consiliul Judeţean.

„Noi am preferat să muncim, am accesat fonduri europene şi ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale şi putem vorbi despre o dezvoltare continuă. Semnalăm încă o dată şi îl rugăm pe preşedintele Consiliului Judeţean să facă alocările aşa cum consideră de cuviinţă, dar să nu mai vorbim despre indicatori de performanţă pentru că nu poate fi vorba de aşa ceva," a subliniat el.

Cristian Laza a mai reclamat un alt aspect care i-a nemulţumit pe cei 27 de primari ai PSD (din totalul celor 101 uat-uri în judeţ), privind Concursul de curăţenie în judeţ, iniţiat de preşedintele Ecolect, Mircea Mălan (PNL), în acelaşi timp vicepreşedinte al CJ Bihor, ca fiind "un simulacru de concurs".

Edilii PSD nu iau premiu pentru curățenie

„De când s-a organizat acest concurs, câştigătorii se ştiu dinainte, din punctul meu de vedere. Niciun coleg de-al meu din PSD nu a reuşit să obţină vreun premiu, ceea ce mi se pare prea mult. Noi am avut recent o şedinţă de BPJ în care colegii primari m-au desemnat să semnalez aceste lucruri şi că luăm serios în calcul ca fiecare comună să ne facem curăţenie în mod individual şi să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparenţă. Avem colegi care, deşi au avut o muncă susţinută în concurs, efectiv nu li s-au ridicat deşeurile. S-au dat câştigătorii şi colegii noştri nu aveau ridicate deşeurile colectate din comunele lor. Aş putea da exemplul comunei Sârbi, dar nu numai," a afirmat Cristian Laza.

În concluzie, a afirmat acesta, primarii PSD iau serios în calcul să nu ne mai înscrie la acest concurs judeţean (care se apropie în primăvară). „Cu atât mai mult cu cât premiile sunt oferite din cotizaţiile plătite de primării şi nu este fair-play faţă de noi să fim trataţi într-o asemenea manieră," a conchis edilul.

foto: Facebook/Consiliul Judeţean Bihor