Stiri

Un sfert din pădurea amazoniană, distrusă definitiv. Apărătorii ecosistemului, asasinați pe capete

9
min
13/9/2022

Rapoartele arată că Amazonia a ajuns într-un punct fără întoarcere din cauza ratelor ridicate de defrişare şi de degradare.

"Cod roşu" în Amazonia: 26% din ecosistemul "plămânului verde" al planetei noastre a fost ireversibil distrus din cauza defrişărilor, traficului de droguri şi contaminării cu substanţe toxice, au avertizat liderii populaţiilor indigene, reuniţi la Lima, în Peru.

Populațiile indigene, devastate

"Pentru noi, să anunţăm că Amazonia este contaminată şi distrusă în procent de 26% reprezintă ceva alarmant", a declarat venezueleanul Gregorio Mirabal, care conduce Coordonarea organizaţiilor autohtone din bazinul amazonian (COICA), ce reprezintă 3,5 milioane de indigeni din această regiune.

"Este un cod roşu care ne spune că, dacă nu facem nimic acum, nu vom atinge obiectivele de dezvoltare prevăzute pentru 2030 şi nici pe cele ale marilor acorduri semnate la COP din Glasgow", a declarat Gregorio Mirabal, în vârstă de 54 de ani, care poartă cu mândrie însemnele tribale ale comunităţii sale: o coroană de pene roşii şi galbene.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Reuniţi cu ocazia celui de-al cincilea Summit al populaţiilor indigene, liderii comunităţilor amazoniene şi anchetatori din nouă ţări au prezentat un raport care arată că Amazonia a ajuns într-un punct fără întoarcere din cauza ratelor ridicate de defrişare şi de degradare, care, combinate, afectează de acum înainte 26% din această regiune.

Cele 74 de procente rămase necesită o protecţie imediată, indică autorii raportului.

Promisiunile lumii, doar de ochii lumii

"Guvernele lumii au spus că vor salva Amazonia, dar, având în vedere aceste cifre, este clar că nu îşi ţin promisiunile", a declarat liderul populaţiei Wakuenai Kurripaco.
"Temperatura va creşte cu 2 grade Celsius dacă defrişările vor continua în acest ritm", a avertizat el.

Potrivit lui Gregorio Mirabal, în această regiune a lumii există 511 de populaţii autohtone şi sunt vorbite 500 de limbi diferite.

O altă problemă abordată în cadrul summitului: asasinarea apărătorilor şi a liderilor amazonieni, în contextul în care bilanţul victimelor a urcat la 280 în cele nouă ţări ale căror teritorii acoperă această uriaşă pădure tropicală a Terrei.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

"Amazonia suferă pentru că noi suntem invadaţi de exploataţii forestiere, companii petroliere şi cei care ne atacă teritoriile. Vrem să lansăm un strigăt de ajutor", a declarat pentru AFP brazilianca Marciely Tupari, reprezentanta Coordonării organizaţiilor indigene din Amazonia braziliană.

Cele nouă ţări amazoniene sunt Peru, Brazilia, Ecuador, Columbia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Guyana Franceză şi Surinam.

Sursa foto: PxHere