Solutii

Efectele dezastruoase ale inteligenței artificiale asupra mediului

4
min
2/8/2023

Inteligenţa artificială folosește cantități uriașe de apă și electricitate pentru a funcţiona.

de Ingrid C.

Dezvoltarea inteligenței artificiale are multe beneficii asupra omenirii, însă consumă multe resurse, iar problema se va agrava, potrivit cercetătorilor citaţi de The Guardian.

Adevăratul impact al acestor programe este greu de evaluat, întrucât companiile care le vând refuză să împărtăşească detalii despre cât de multă energie consumă sistemele lor, conform experţilor.  

Cifrele pe care le știm sunt însă îngrijorătoare. Minarea unui singur bitcoin folosește mai multă electricitate decât consumul combinat al Norvegiei și Ucrainei. Iar când vine vorba de consumul de apă, conform unui studiu academic, realizarea programului GPT-3 a consumat 3,5 milioane de litri de apă prin utilizarea centrelor de date, şi asta doar pentru că a utilizat centre de date americane mai eficiente. Dacă ar fi fost dezvoltat în centrele de date Microsoft din Asia, consumul de apă ar fi ajuns la aproape cinci milioane de litri.

„Dacă vrei să salvezi planeta cu ajutorul inteligenței artificiale, trebuie să iei în considerare amprenta ecologică a inteligenței artificiale mai întâi. Nu are sens să arzi o pădure și apoi să folosești inteligenţa artificială pentru a urmări defrișările”, a spus Sasha Luccioni, cercetătoare în inteligenţă artificială etică şi sustenabilă.

Experții în tehnologie încearcă să găsească modalități pentru ca inteligența artificială să nu consume o cantitate uriașă de energie. Însă acest lucru este dificil, pentru că ar presupune sacrificarea performanţei pentru un mediu sănătos, lucru care nu este de dorit pentru companii.

Trebuie să regândim utilizarea inteligenței artificiale cât mai curând. Analiștii tehnologici Gartner consideră că, până în 2025, dacă nu se va regândi radical modul în care dezvoltăm sistemele de inteligență artificială pentru a ține cont mai bine de impactul lor asupra mediului, consumul de energie al acestora va fi mai mare decât cel al întregii forțe de muncă umane.

Foto: Freepik