Stiri

UE se plânge că autovehiculele electrice europene sunt discriminate pe piața americană. Urmează negocieri la Washington

7
min
14/10/2022

Problema vizează la bunurile din sectorul "verde", inclusiv baterii, hidrogen şi echipamente pentru energiile regenerabile.

Oficialii americani şi cei ai Uniunii Europene vor avea joi şi vineri discuţii pentru ca producătorii europeni de automobile, inclusiv producătorii de vehicule electrice, să beneficieze de acelaşi tratament ca şi producătorii americani pe piaţa din SUA, evitând ceea ce UE denumeşte un tratament discriminatoriu pentru producătorii săi în cadrul pachetului Inflation Reduction Act.

Tesla, marele beneficiar al generozității UE

UE este nemulţumită de faptul că, deşi Bruxelles-ul permite guvernelor statelor membre să acorde reduceri de taxe sau subvenţii la achiziţionarea de automobile electrice americane, precum Tesla, Washingtonul condiţionează acordarea sprijinului dacă automobilul, sau anumite părţi din el, sunt produse în SUA.

"Luna trecută, Tesla model Y a fost cel mai bine vândut autoturism din Germania", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la o conferinţă de presă. "Acest lucru nu ar fi fost posibil fără subvenţiile nediscriminatorii din UE, în timp ce automobilele electrice din UE nu beneficiază de subvenţii similare în SUA iar această discriminare este un subiect pe care vrem să îl abordăm", a adăugat Dombrovskis.

Producătorii de automobile din UE, precum grupul german Volkswagen, sunt afectaţi de planul american de investiţii cu privire la tranziţia climatică, care acoperă o gamă variată de produse. R

atificată în vară, „Inflation Reduction Act” este cel mai mare pachet de investiţii adoptat vreodată în lupta împotriva schimbărilor climatice. Planul prevede 370 de miliarde de dolari pentru construcţia de centrale eoliene, de panouri fotovoltaice şi vehicule electrice.

Problema, și la alte produse „verzi”

Potrivit lui Dombrovskis, problema vizează o gamă largă de bunuri din sectorul "economiei verzi", inclusiv baterii, hidrogen şi echipamente pentru energiile regenerabile.

"Există disponibilitatea de a discuta acest subiect din partea americană", a apreciat Dombrovskis înaintea întâlnirilor de joi şi vineri cu reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Katherine Tai, cu secretarul pentru comerţ, Gina Raimondo, şi cu secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen.

"Sperăm că putem soluţiona aceste aspecte înainte de a deveni dispute", a mai spus Dombrovskis, adăugând că discuţiile se vor concentra pe modificarea statutului companiilor europene prin implementarea unor reglementări în legislaţia americană, în loc ca întregul act normativ Inflation Reduction Act să fie retrimis în Congres pentru amendamente. 

Sura foto: PxHere