Stiri

România ar putea interzice fermele de blănuri. În ce condiţii sunt ţinute animalele. VIDEO, FOTO

3
min
6/7/2023

Condiţiile în care sunt ţinute animalele pentru fabricarea blănurilor i-au determinat pe mai mulţi politicieni români şi reprezentanţi ai organizaţiilor de protecţie a animalelor din Europa să ceară interzicerea fermelor de animale pentru blană din România.

Mişcarea a avut loc în cadrul evenimentului „Pentru o Românie fără blănuri”, care a fost organizat de reprezentanţa din România a Humane Society International joi, 11 mai, la Parlamentul României.

Participanții la eveniment au cerut ferm Camerei Deputaților să aprobe proiectul de lege pentru interzicerea fermelor de animale de blană, punând astfel capăt practicii creșterii și uciderii animalelor precum șinșile și nurci pentru blănurile lor, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţa din România a Humane Society International.

Senatul României a votat în favoarea acestei inițiative legislative în luna decembrie a anului trecut, dar Camera Deputaților e cameră decizională. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, România va deveni cea de-a 20-a țară europeană care închide astfel de ferme.  

Până în prezent, 19 țări din Europa au interzis creșterea animalelor pentru blănurile lor, inclusiv state membre ale Uniunii Europene (UE) precum Austria, Belgia, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în Polonia și Lituania au loc dezbateri pentru promovarea legislației în acest sens. Germania și Elveția au implementat reguli extrem de severe, care au făcut în mod practic imposibilă activitatea în fermele de animale pentru blană, iar alte trei state membre ale UE – Danemarca, Suedia și Ungaria – au impus restricții care au dus la stoparea creșterii anumitor specii de animale pentru blană.

Doar o mică parte dintre țările membre ale Uniunii Europene, precum România, permit în continuare creșterea animalelor pentru blană.

Foto: Humane Society International