Solutii

Noi măsuri europene pentru repararea bunurilor electronice. Cum vom putea economisi bani în timp ce protejăm mediul

5
min
6/7/2023

Comisia Europeană (CE) a adoptat o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, menite să sprijine obiectivele Pactului Verde European prin acţiuni concrete de prevenire a deşeurilor.

Propunerea le va permite consumatorilor să repare mai ușor și mai ieftin produsele, în loc să cumpere unele noi, va da un impuls sectorului reparaţiilor şi va stimula modele de afaceri mai sustenabile.

Consumatorii vor putea astfel să găsească reparaţii tehnice mai simplu şi mai ieftin pentru echipamente electronice precum aspiratoare, maşini de spălat, tablete şi telefoane inteligente, atunci când garanţia legală expiră sau bunul nu mai funcţionează din cauza uzurii, potrivit unui comunicat al CE.

„Repararea produselor este esențială pentru a pune capăt modelului care constă în 'a lua, a produce, a strica și a arunca ', atât de dăunător pentru planeta, sănătatea și economia noastră. Nu există niciun motiv pentru care, dacă aveți un cablu defect sau un ventilator stricat, înseamnă că trebuie să cumpărați un produs nou”, a spus Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv pentru Pactul Verde European.

„Anul trecut, am propus norme pentru a garanta că produsele sunt concepute astfel încât să poată fi reparate. Astăzi, propunem ca repararea efectivă a bunurilor să devină o opțiune ușoară și atractivă pentru consumatori”, a adăugat Timmermans în legătură cu propunerea adoptată pe 22 martie.

În fiecare an, europenii aruncă prematur 35 de milioane de tone de deşeuri şi astfel irosesc 30 de milioane de tone de resurse şi generează 261 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră în UE.

Mai mult, înlocuirea produselor cu unele noi, în locul reparării lor, îi costă pe consumatori aproape 12 miliarde de euro pe an, conform sursei citate.

Măsurile din propunerea Comisiei Europene de a repara bunurile

Sub această propunere, vânzătorii vor fi obligaţi să ofere reparaţii înaintea expirării garanţiei legale, cu excepţia cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului.

După expirarea garanției legale, consumatorii vor avea dreptul de a solicita producătorilor repararea produselor din punct de vedere tehnic, cum ar fi o mașină de spălat rufe sau un televizor.

Totodată, noua legislaţie UE i-ar obliga pe producători să îi informeze pe consumatori cu privire la produsele pe care sunt obligaţi să le repare ei înşişi.

Mai mult, fiecare stat membru va trebui să aibă cel puţin o platformă online care să îi pună în legătură pe consumatori cu reparatorii şi vânzătorii de bunuri recondiţionate în zona în care locuiesc, unde oamenii pot efectua căutări în funcţie de locaţie şi standarde de calitate stabilite la nivelul UE.

De asemenea, consumatorii vor putea solicita un formular european de informaţii privind repararea de la orice reparator, pentru a vedea care sunt condiţiile şi preţul reparaţiilor.

Adoptarea acestei propuneri va avea ca efect modificarea Directivei DEEE, care impune ținte de colectare ale deșeurilor de echipamente electrice și electronice. În momentul de faţă, accentul este pus pe reciclare, nu pe reparare şi reutilizare.

Propunerea Comisiei trebuie să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu.

Foto: Freepik