Stiri

Un vultur sur a fost găsit în vestul țării

3
min
19/10/2020

Specia a dispărut din România din cauza vânătorii, otrăvirilor și agriculturii.

Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș găzduiește un exemplar tânăr de vultur sur, care a fost găsit de către rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului în zona de vest a țării. Pasărea prezenta semne de epuizare, iar organizația bănuiește că a ajuns la noi în țară din Serbia (Rezervația Naturală Uvac este recunoscută pentru populația de vulturi suri și nu numai) sau Bulgaria, unde Federația Green Balkans desfășoară programe de reintroducere în natură a mai multor specii de vulturi. Pentru că anvergura aripilor sale ajungela trei metri, ceea ce înseamnă că poate parcurge distanțe foarte mari, specialiștii cred că pasărea era în căutarea hranei și astfel a ajuns în România.

Vulturul sur a dispărut din România la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (între anii 1940-1950) din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Este o pasăre necrofagă, având un rol sanitar. Din fericire, pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări, iar vulturul sur este acum într-un padoc special, încăpător, unde se reface în siguranță și mănâncă pe săturate, anunță într-un comunicat Centrul de Reabilitare.

„Sperăm ca în viitorul apropiat România să aibă propriile populații din aceste frumoase păsări, înainte ca ele să fie uitate!” - transmite în Centrul de Reabilitare a Animalelor Rănite de la Târgu Mureș. La Centru au mai ajuns în ultimii doi ani un vultur negru și doi cod albi.

Foto credit: milvus.ro