Solutii

Soluția la defrișările masive de pădure: lemnul făcut în laborator

5
min
16/6/2022

Materialul are chiar și câteva proprietăți noi interesante, care l-ar putea face și mai util decât cheresteaua reală.

Despădurirea este o problemă mai mare decât oricând, oamenii distrugând zece milioane de hectare de pădure în fiecare an, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

Pentru a aborda problema, cercetătorii de la MIT au venit cu o nouă modalitate de a cultiva „material vegetal asemănător lemnului” într-un laborator, potrivit unei declarații, deschizând potențial calea pentru o nouă sursă ecologică de cherestea care nu dăunează copacilor existenți.

O astfel de cherestea ar putea fi folosită pentru a construi case, pentru a le face mai eficiente sau chiar pentru a crește mobilier ecologic, spun cercetătorii.

Citește și: REPORTAJ Parcul Cișmigiu, amenajat de peisagistul grădinilor imperiale de la Viena, abandonat de autorități 

Pentru a fi clar, cercetătorii nu și-au dat seama deocamdată cum să crească lemn efectiv cultivat în laborator.

Dar se pare că au făcut progrese semnificative în dezvoltarea materialului care seamănă cu plantele prin cultivarea celulelor din frunze tinere ale plantelor tinere de Zinnia elegans, o floare decorativă comună, folosind nutrienți și doi hormoni diferiți.

Citește și: A apărut o nouă formă de poluare numită plastitar: amestecul de gudron și microplastice

Materialul are chiar și câteva proprietăți noi interesante, care l-ar putea face și mai util decât cheresteaua reală.

Prin ajustarea substanțelor chimice implicate în creșterea acestuia, cercetătorii au reușit să modifice rigiditatea și densitatea materialului și, de asemenea, poate fi imprimat în aproape orice formă, folosind tehnici de bioprintare 3D.

Sursa foto: PxHere