Stiri

Simona Bucura-Oprescu: Gestionarea urşilor „nu ar trebui să rămână în mâinile primarilor”

3
min
10/2/2023

Deputata a vorbit şi despre ce poate învăţa România de la Polonia.

Responsabilitatea gestionării urşilor nu ar trebui să rămână în mâinile primarilor, potrivit unei deputate.

Simona Bucura-Oprescu i-a comunicat această nemulţumire Ministrului Mediului în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (AcoR), la care au participat jurnaliştii Green News.

„Anul care s-a încheiat (n.r. – 2022), am muncit împreună pentru gestionarea urşilor şi mă bucur să îl văd în sală pe domnul ministru Tanczos Barna, cu care am făcut nişte paşi, dar îmi doresc ca aceşti paşi să îi continuăm privind din perspectiva administraţiei către partea de mediu, pentru că ştiţi că nu ne dorim ca această responsabilitate să rămână la primari”, a spus Bucura-Oprescu, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaţilor.

Mai poţi citi şi: Cum putem repopula satele din România. Cercetător: Trebuie să repatriem diaspora

În contextul evenimentului ACoR, care s-a axat pe dezvoltarea mediului rural din România, deputata a subliniat importanţa patrimoniului cultural oferit de sate în faţa a zeci de primari din toată ţara.

„Satul românesc este o vatră de cultură, o vatră de identitate prin tradiţii, obiceiuri, meşteşuguri, dar mai ales prin oamenii care reuşesc să le ducă mai departe. Consider că este un domeniu la fel de important ca cel legat de dezvoltarea localităţilor pe care le reprezentaţi. Căci fără identitate, fără rădăcini, nu putem avea aripi. Este foarte important ca satul românesc să fie cel care redă cu adevărat forţa de a rezista”, a spus ea.

Ce poate învăţa România de la Polonia

Deputata Simona Bucura-Oprescu vorbeşte în cadrul evenimentului ACoR. Foto: Irina Tudose/GreenNews

Totodată, Bucura-Oprescu a povestit despre o vizită pe care a efectuat-o recent în Polonia.

Mai poţi citi şi: Tanczos Barna le spune primarilor care se plâng de gestionarea deşeurilor: „Sunt gunoier!”

„Ceea ce am văzut acolo m-a impresionat”, a spus ea, adăugând: „Polonia este un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, iar schimbul de bune practici este unul extrem de util. Reorganizarea administrativ-teritorială şi descentralizarea sunt exemple de reformă, pentru care modelul polonez reprezintă unul de urmat şi pentru noi.”

Deputata a mai spus că o serie de legi ar putea fi aprobate în 2023 pentru a sprijini autorităţile locale prin debirocratizare. Este vorba despre legea de aprobare a Codului administrativ şi legea de aprobare a Codului amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.