Stiri

Tanczos Barna le spune primarilor care se plâng de gestionarea deşeurilor: „Sunt gunoier!”

5
min
7/2/2023

„Va fi mult mai simplu dacă cetăţenii ar fi la fel de responsabili cum este un primar”, a spus Ministrul Mediului în cadrul Sesiunii Ordinare a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR).

România mai are multe lucruri de făcut pentru a deveni un stat care se aliniază normelor europene de mediu, a spus Ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul unei conferinţe la care au participat jurnaliştii Green News.

Barna a spus că obiectivul tuturor trebuie să fie transformarea României într-o „ţară curată”, iar gestionarea deşeurilor „depinde în mare măsură de comunităţile locale”.

Declaraţiile au fost făcute de Ministru în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Adunării Generale a AcoR. Evenimentul s-a desfăşurat la JW Marriott Bucharest Grand Hotel între 5 şi 8 februarie 2023.

„Zilele trecute am fost într-un tur de vizite în Sibiu, Braşov, Mureş, Suceava, Bistriţa. Am discutat despre deşeurile, gunoaiele care sunt adunate pe acest traseu. Cineva a venit cu o replică senzaţională: ‘în momentul în care primim pe cineva, un oaspete, un străin în casă, ce facem prima dată? Facem repede curat şi ordine. Asta trebuie să facem noi acasă, în fiecare sat şi oraş din România.’ Să ne pregătim pentru vizita celor care vin din afară şi să avem aceste localităţi curăţate, pregătite pentru vizita oaspeţilor noştri, pentru că ar fi ruşinos să îi primim cu gunoaiele pe stradă, în şanţuri, pe malul apei sau pe câmp”, a spus Barna în timpul conferinţei.

„Cu siguranţă, (n.r. – mai) este mult până ajungem o ţară europeană aşa cum vrem să fim. Cu străzile, cu apele, cu câmpurile şi cu pădurile curate, dar sunt convins că împreună putem să rezolvăm şi acest lucru, poate una dintre cele mai complicate probleme cu care ne confruntăm în ţară”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că acest lucru se poate obţine doar cu ajutorul finanţării şi al autorităţilor centrale. Acesta a dat exemplul bugetului de 1,9 miliarde de lei pe care l-a avut AFM pentru autorităţile locale în 2021 faţă de 2023, când suma a atins 10 miliarde de lei.

El a spus că banii pot fi accesaţi de comunităţile şi autorităţile publice locale pentru a finanţa programe precum gestionarea deşeurilor, îmbunătăţirea calităţii aerului prin reducerea emisiilor de carbon, iluminatul public şi Rabla Local.  

„Dumneavoastră contribuiţi la fondul de mediu cel mai mult şi banii trebuie să se întoarcă la comunitatea locală, aşa că am crescut de cinci ori bugetul de care vor beneficia autorităţile publice locale prin programele naţionale”, le-a spus Barna primarilor din zeci de comune din România prezenţi la eveniment.

Barna a anunţat câţi bani vor primi programele pentru mediu în 2023

Ministrul a spus că, în 2023, vor fi disponibile două miliarde de lei pentru iluminatul public; trei miliarde pentru eficienţa (n.r. – energetică) în clădiri publice; un miliard de lei pentru staţii de încărcare (n.r. – a maşinilor electrice); un miliard pentru piste de biciclete; 50 de milioane de lei pentru trotinete şi biciclete care pot fi folosite în cadrul campaniei Vinerea Verde şi 240 de milioane de lei pentru Rabla Local, finanţat în proporţie de 80% de autorităţile centrale, restul de 20% fiind acoperit de primării.

Barna a vorbit şi despre două programe noi de mediu: anul acesta ar trebui să fie implementat un program de microbuze electrice de la AFM, dar şi un program de 50 de milioane de lei care vizează crearea de spaţii verzi cu precădere în municipii şi zone universitare.

Totodată, el a adăugat că au fost alocate 1,5 miliarde de lei pentru gestionarea deşeurilor şi 500 de milioane de lei pentru situri contaminate, „pentru a curăţa în sfârşit mizeria lăsată de marile companii comuniste de care nici astăzi n-am scăpat şi care în continuare exercită o presiune foarte mare pe mediu”.

Program pentru gunoiul de grajd din PNRR

Barna a menţionat şi un proiect nou prin PNRR, care extinde numărul platformelor de gunoi de grajd din România.

Până acum, au fost construite 94 de platforme, care însă nu sunt modernizate – iar planul Ministerului Mediului este să construiască alte 150 de platforme pentru a gestiona gunoiul de grajd.

„Extindem reţeaua şi facem depozite individuale în fiecare curte unde solicită fermierul. Vom putea finanţa patru tipuri de platforme individuale pre-desenate, pre-proiectate, din care se face o reţea în cadrul comunei şi care nu rezolvă doar problema colectării într-un singur loc, dar şi problema depozitării la fiecare fermier în curte”, a spus Barna.

„E un program de care au nevoie fermierii, natura, în special apele, pentru a preveni scurgerea acelui levigat în apele subterane sau supraterane şi a rezolva odată pentru totdeauna problema nitriţilor, nitraţilor în România”, a adăugat el.

Barna a subliniat că fiecare problemă de mediu din România are un infringement (o încălcare a legislaţiei Uniunii Europene identificată de Comisia Europeană în urma unor anchete) ataşat, fie că vorbim despre deşeuri, păduri, nitriţi/nitraţi sau ape menajere.

„Dumneavoastră o să primiţi de-a lungul timpului foarte multe sarcini de la Bruxelles în jos, prin Guvern şi Ministerul nostru pe partea de mediu”, le-a spus Barna primarilor locali. „Evidenţa celor care nu au sisteme pentru apa menajeră, a celor care poluează aerul prin diverse emisii, evidenţa locuitorilor este la nivel local şi de acolo pot izvorî datele pe care le centralizăm şi suntem obligaţi să le raportăm la Bruxelles”, a spus el.

„Este pachetul pe care l-am moştenit şi de care nu scăpăm dacă nu lucrăm împreună”, a mai spus el, adăugând că problemele precum poluarea aerului nu pot fi rezolvate fără a avea sisteme bine puse la punct la nivel local.

Barna: „Sunt gunoier!”

Însă Emil Drăghici, preşedintele ACoR, i-a reproşat Ministrului Mediului că „primarii sunt gunoierii satului”.

„Şi eu sunt gunoier la mine acasă, la mine în bucătărie, la mine în curte, la mine în sat, sunt gunoier, da! Când îmi învăţ copiii cum să facă colectare selectivă şi le scot şi le pun dincolo, sunt gunoier!”, a spus el.

„Eu nu spun că primarul trebuie să fie gunoier. Dar nu ai cum să nu ai o responsabilitate la nivelul administraţiei locale în privinţa gestionării deşeurilor. Că acolo este responsabilitatea oriunde mergem în Europa. Asta este viaţa”, a adăugat el.

„Va fi mult mai simplu dacă cetăţenii ar fi la fel de responsabili cum este un primar care încearcă să facă curăţenie în sat, că dacă n-ar arunca fiecare peste tot, n-aţi veni dumneavoastră cu problema”, a concluzionat el în faţa primarilor prezenţi la eveniment.

Foto: Irina Tudose/Green News