Solutii

Cum putem repopula satele din România. Cercetător: Trebuie să repatriem diaspora

4
min
10/2/2023

Românii din diaspora, dar şi cei care s-au mutat în mediul urban, trebuie să fie încurajaţi din punct de vedere legislativ, financiar şi moral să se întoarcă şi să repopuleze satele din România.

România trebuie să creeze politici în ceea ce priveşte populaţia pentru a se dezvolta sustenabil, potrivit unui cercetător.

Iulian Stănescu a prezentat mai multe idei în acest sens, în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (AcoR), la care au participat jurnaliştii Green News.

Stănescu, care este preşedintele Sfatului naţional al Asociaţiei Stabilitate, Armonie şi Tradiţii (SAT), a spus că asociaţia susţine elaborarea unei politici de populaţie pe baza unei largi dezbateri publice şi pe date concrete, cu contribuţia mediului academic.

Mai poţi citi şi: Tanczos Barna le spune primarilor care se plâng de gestionarea deşeurilor: „Sunt gunoier!”

„Scopul unei asemenea politici de populaţie ar fi diminuarea emigrării, stimularea naşterilor, stimularea reîntoarcerii sau chiar a repatriarii românilor emigraţi şi controlul asupra imigrării”, a spus el.

Cei care s-au mutat la oraş trebuie să fie încurajaţi să se întoarcă la sat

Acesta a mai spus că românii din diaspora, dar şi cei care s-au mutat în mediul urban, trebuie să fie încurajaţi din punct de vedere legislativ, financiar şi moral să se întoarcă şi să repopuleze satele din România.

„La diminuarea emigrării şi stimularea naşterilor pot contribui politici orientate spre următoarele obiective: creşterea veniturilor populaţiei, îndeosebi a câştigurilor din muncă, un cadru salarial stimulativ pentru cei care îşi stabilesc domiciliile în satele unde îşi desfăşoară activitatea, îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă prin extinderea reţelelor de apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică, precum şi modernizarea sau asfaltarea drumurilor de interes local”, a adăugat Stănescu.

Mai poţi citi şi: Provocările Sistemului Garanţie-Returnare în zonele rurale din România

Cercetătorul a mai spus că persoanele care desfăşoară activităţi în instituţiile publice din mediul rural şi îşi stabilesc domiciliile în satele respective trebuie să fie stimulate prin salarii atractive, nu descurajate, cum sunt în prezent, fiind „plătite mai mult dacă nu au domiciliul în acel sat”.

Satele româneşti trebuie să aibă mai multe servicii

Totodată, el a subliniat nevoia de a avea mai multe creşe, grădiniţe, instituţii de învăţământ şi servicii de sănătate în sate.

„Constituirea claselor să se poată efectua cu un număr mai mic de preşcolari şi elevi în satele în care numărul mediu al acestora nu poate fi realizat tocmai pentru a nu pustii satul de instituţia primară de educaţie publică”, a spus Stănescu.

Mai poţi citi şi: Rabla Local 2023: Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat când se va opri programul

Acesta a vorbit şi despre importanţa introducerii în educaţia şcolară şi universitară a unui capitol dedicat satului românesc, dar şi despre importanţa păstrării şi ocrotirii prin lege a elementelor rurale arhaice precum case, biserici şi cimitire.

România trebuie să dezvolte politici de stimulare a producţiei naţionale

Totodată, Stănescu a spus că dezvoltarea durabilă a României necesită politici de stimulare a producţiei naţionale în domeniul industriei, îndreprinderilor cu capital autohton şi pentru producţia şi distribuţia de bunuri agroalimentare.

„Este inadmisibil ca o ţară cu potenţialul agricol al României să se afle în poziţia de importator net în ceea ce priveşte balanţa comercială provenită din comerţul cu bunuri agroalimentare”, a concluzionat el.

Foto: DCStudio/Freepik