Stiri

Rabla Local 2023: Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunţat când se va opri programul

3
min
10/2/2023

Ministrul Mediului Tanczos Barna a vorbit pe larg despre cum va funcţiona programul „Rabla Local” derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin acest program, care va porni în luna martie, AFM are la dispoziţie un buget de 240 de milioane de lei, bani suficienţi pentru a scoate din circulaţie 100.000 de maşini mai vechi de 15 ani. Totodată, românii care iau parte la „Rabla Local” nu vor fi obligaţi să achiziţioneze maşini noi.

„Înscrierile se vor face pe o platformă informatică, distribuirea numărului se va face pe o formulă matematică în funcţie de dimensiunea localităţii. Toate satele, toate comunele, toate oraşele, toate municipiile vor avea un număr maxim de mijloace de transport de rable care pot fi scoase din circulaţie şi când se atinge acel plafon, atunci programul nostru în comuna respectivă se opreşte”, a spus Barna în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), la care au participat jurnaliştii Green News.

„Sistemul informatic, platforma naţională, va oferi ordinea în care cetăţenii din comuna dumneavoastră s-au înscris în acest program. Mai departe, noi virăm banii în contul primăriei şi primăria distribuie la cetăţeni certificatul de casare”, a adăugat Ministrul Mediului.

Ministrul Mediului Tanczos Barna la evenimentul ACoR. Foto: Irina Tudose/Green News

Finanţări disponibile pentru „Rabla Local” şi „Rabla Clasic”

El a spus că Rabla Local va fi finanţat în proporţie de 80% de autorităţile centrale, restul de 20% fiind acoperit de primării.

La începutul lunii februarie, Barna a anunţat că prima de casare pentru „Rabla Clasic” va creşte cu 15% în 2023, adică cei care vor să cumpere o maşină prin acest program vor avea o primă de 6.900 de lei în loc de 6.000 de lei.

Mai poţi citi şi: Provocările Sistemului Garanţie-Returnare în zonele rurale din România

Ministrul a mai spus atunci că, în 2023, Guvernul îşi va atinge ţinta de a scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie.

Numărul dosarelor primite de AFM s-a triplat în 2023 faţă de 2020

Însă, în timpul evenimentului AcoR, Barna a recunoscut că AFM se confruntă cu „provocările cele mai mari” pentru că administraţia „nu a fost construită pentru a gestiona sute de mii de solicitări”.

„Faţă de acum trei ani, a crescut de trei ori numărul dosarelor care intră la AFM şi continuă să crească ca Făt Frumos, într-un an cât n-au crescut alţii în 10”, a spus Ministrul.

Foto: Freepik