Solutii

Provocările Sistemului Garanţie-Returnare în zonele rurale din România

2
min
7/2/2023

Deşi Ministrul Mediului a subliniat obiectivul României de a deveni o ţară curată şi a spus că gestionarea deşeurilor „depinde în mare măsură de comunităţile locale”, el a adăugat că „nu este obligatorie implicarea primăriilor” în program.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ar putea finanţa echipamentele de colectare pentru a ajuta cu implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), prin crearea unor puncte de preluare în zonele rurale.

Deşi nu este obligatorie implicarea primăriilor în SGR, AFM ar putea finanţa, prin autorităţile locale, aceste aparate pentru zonele rurale.

Însă, în cadrul unei conferinţe la care au participat jurnaliştii Green News, Ministrul Mediului Tanczos Barna a recunoscut că firmele private se vor ocupa de toată infrastructura necesară SGR-ului, inclusiv aparatele de colectare cunoscute sub numele de RVM (Reverse Vending Machines).

Totodată, Barna a subliniat obiectivul României de a deveni o ţară curată şi a spus că gestionarea deşeurilor „depinde în mare măsură de comunităţile locale”, dar a adăugat că „nu este obligatorie implicarea primăriilor” în program.

SGR presupune colectarea separată a ambalajelor nereutilizabile prin predarea de către consumator la un punct de returnare unde primeşte o sumă care reprezintă garanţia plătită la achiziţia produsului.

Cum ar putea implementa primăriile Sistemul de Garanţie-Returnare

„Este la latitudinea primăriei împreună cu magazinele mici din sat, din comună, dacă vreţi să vă implicaţi în înfiinţarea acestor puncte de preluare. Vă organizaţi cum credeţi. Dacă trei-patru magazine se asociază şi fac împreună un punct de preluare manual a PET-ului, sticlelor şi aluminiului, atunci se organizează ei, dacă vreţi să implicaţi autoritatea locală alături de compania care se ocupă de colectarea deşeurilor în comună, posibilitatea există. Sistemul trebuie să pornească pe 30 noiembrie şi va porni”, a spus ministrul.

„Obligaţia implementării acestui sistem este a unei companii, RetuRO, o companie înfiinţată de marii producători şi retaileri, care va construi întreaga logistică de preluare şi de colectare, împreună cu magazinele şi cu marii retaileri, unde se va duce fiecare cetăţean şi va arunca în maşina aceea automată sticla, PET-ul sau la magazinul mic unde va duce pentru preluare manuală a acestor ambalaje. Au vrut ca acest sistem să fie implementat de privaţi. Statul este un administrator prost, am înţeles, au toată posibilitatea, tot dreptul, tot suportul nostru ca să performeze”, a adăugat el.

Declaraţiile au fost făcute de Ministru în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (AcoR).

Evenimentul se desfăşoară la JW Marriott Bucharest Grand Hotel între 5 şi 8 februarie 2023.

Foto: RVM Systems