Stiri

Gunoiul din ape a devenit un habitat pentru multe nevertebrate

3
min
27/1/2021

Un studiu din UK arată că suprafețele deșeurilor din râuri sunt locuite de comunități diferite și mai diverse de nevertebrate decât cele de pe stânci.

Într-un studiu al râurilor locale, experții de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie au descoperit mai multe nevertebrate precum insecte și melci care trăiesc mai mult pe gunoi decât pe pietre.

În râurile urbane în care nu există alternative mai bune, gunoiul a devenit, din păcate, cel mai mare, stabil și complex habitat disponibil pentru nevertebrate. Această descoperire este importantă pentru gestionarea râurilor urbane, inclusiv modul în care se desfășoară curățarea lor.

Echipa de cercetare din cadrul Școlii de Georgrafie astudiat trei râuri locale – Leen, Black Brook și Saffron Brook, în Leicestershire și Nottinghamshire, colectând roci și gunoaie de pe albiile râurilor pentru a le compara în laborator.

S-a descoperit că suprafețele deșeurilor erau locuite de comunități diferite și mai diverse de nevertrebate decât cele de pe stânci. Probele de plastic, metal, țesături și zidărie au avut în mod constant cea mai mare diversitate, în timp ce cele prelevate de pe sticlă și rocă au fost considerabil mai puțin variate.

Cercetătorii au observat că bucățile flexibile de plastic, precum pungile, erau locuite de cele mai diverse comunități și au presupus că tipurile de nevertebrate pe care le-au găsit pe plasticul flexibil sugerează că ar putea imita structura plantelor de apă. Este primul studiu de acest gen care a evaluat rolul deșeurilor ca habitat riveran. O comunitate diversă de nevertebrate este importantă deoarece susține ecosistemele fluviale prin furnizarea de hrană pentru pești și păsări și prin contribuția la ciclul carbonului/nutrienților.

Cu toate că nevertebratele și-au construit un habitat în gunoi, cantitățile de deșeuri din apele dulci sunt un pericol pentru animalele care pot ingera plastic. De asemenea, substanțele chimice din deșeuri și microplastice afectează viața oamenilor și cea subacvatică.

Odată cu eliminarea deșeurilor ar trebui să fie creat un habitat complex cum ar fi ramurile copacilor sau plante pentru a-l înlocui pe cel îndepărtat. “Această acțiune, de  a înlocui deșeurile cu elemente naturale trebuie să aibă loc la fiecare curățare a râurilor”, spun autorii studiului. „Acest lucru ne-ar putea ajuta să descoperim metode și materiale pentru a înlocui habitatul de gunoi cu materiale alternative și mai puțin dăunătoare atunci când efectuăm curățări fluviale”.

Cercetătorii susțin că descoperirile lor evidențiază calitatea slabă a mediului în multe râuri urbane, dat fiind că cel mai complex habitat rămas pentru nevertebrate este gunoiul.