Stiri

Peste 3.700 de tone de deşeuri au fost oprite să intre în România în 2022

4
min
2/1/2023

Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria.

Aproximativ 3780 de tone de deşeuri venite din diverse ţări au fost întoarse de la frontiera română de autorităţi, în 2022, în cele mai multe situaţii din cauza unor nereguli în documentele de însoţire, a informat vineri Poliţia de Frontieră Română.

Rebuturi din Vest

Datele furnizate se referă la primele 11 luni ale anului, perioadă în care au fost identificate 246 cazuri de transport ilegal de deşeuri din state din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Belgia, Bulgaria, Germania, Austria, Ungaria, Elveţia, Olanda, Serbia, Italia, Suedia, Danemarca, Franţa, Macedonia, Polonia, Slovacia, dar şi din Turcia şi Canada.

"În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 3.780 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

Ulterior, deşeurile, constând în metal şi hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice etc. au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României", a transmis Poliţia de Frontieră.

Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria.

Sursa foto: Poliția de Frontieră