Solutii

5 reforme și 15 tipuri principale de investiții în domeniul gestionării apelor, pădurilor și a deșeurilor

2
min
2/5/2022

Schimbările climatice și degradarea mediului sunt provocări care necesită politici coerente, politici care să asigure o dezvoltare durabilă prin atingerea unui echilibru între economie, societate și mediu.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a prezentat miercuri, 27 aprilie 2022, la ședința reunită a comisiilor de mediu din Parlament, obiectivele de mediu stabilite prin Programul Național de Redresare și Reziliență, conform fonduri-structurale.

Potrivit ministrului, schimbările climatice și degradarea mediului sunt provocări care necesită politici coerente, politici care să asigure o dezvoltare durabilă prin atingerea unui echilibru între economie, societate și mediu. Astfel, potrivit acestuia, „până la sfârșitul anului 2026 implementăm 5 reforme și 15 tipuri principale de investiții în domeniul gestionării apelor, pădurilor și a deșeurilor”.

Pașii realizați în vederea pregătirii reformelor și a programelor de finanțare:

  • Adoptarea Ordonanței de Urgență prin care sunt încurajate împăduririle: „Orice pădure nou înființată va beneficia de o primă anuală de sechestrare forestieră în valoare de 456 euro/ ha timp de 20 de ani”;
  • Specialiștii lucrează la elaborarea Strategiei Forestiere Naționale;
  • A fost inclus în bugetul AFM programul Prima conectare la apă și canalizare, prin care aproximativ 90.000 de gospodării vor avea posibilitatea să se conecteze la sistemele existente.

De asemenea, potrivit ministrului, „am pregătit și, în curând, vom lansa în consultare publică schema de ajutor de stat pentru investițiile în domeniul deșeurilor. Finanțăm 13.800 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, peste 500 de platforme de colectare voluntară și 15 centre de colectare integrată”.