Stiri

Semnal de alarmă tras de medicii europeni: Ceva din aer ne înnebunește

3
min
10/8/2022

Experții au constatat că poluarea aerului contribuie la o accelerare a declinului cognitiv.

Un raport publicat recent în Marea Britanie de către Comitetul pentru efectele medicale ale poluanților atmosferici (COMEAP), trage un semnal de alarmă asupra sănătății oamenilor.

Astfel, experții au constatat că poluarea aerului contribuie la o accelerare a declinului cognitiv, ducând la un risc crescut de demență la persoanele mai în vârstă.

Citește și: ANALIZĂ De ce istoria nu se repetă și când vine vorba de climă?

Experții britanici de la mai multe universități, precum cele din Leicester, Londra, Edinburgh și Glasgow, susțin că acest lucru este probabil cauzat de micile particule toxice din aerul poluat care se inflitrează în fluxul sanguin din plămâni, care apoi irită vasele de sânge și perturbă circulația către creier, potrivit Earth.

Citește și: ANALIZĂ Soarele invizibil de pe acoperiș

În plus, în cazuri mai rare, particulele extrem de mici de poluare a aerului pot trece bariera hemato-encefalică și pot duce la deteriorarea neuronilor în mod direct.

Oamenii de știință știu de zeci de ani că poluanții din aer pot contribui la dezvoltarea de către oameni a bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale și a altor probleme circulatorii.

Sursa foto: Flickr