Stiri

Nivelul poluării aerului din Chișinău se menține ridicat

4
min
4/1/2023

Principalele cauze sunt traficul rutier intens și procesul de încălzire a populației, inclusiv centrala termică care funcționează cu păcură.

La început de ianuarie, se menține nivel sporit de poluare a aerului atmosferic în capitala Republicii Moldova, Chișinău. Nivelul particulelor  PM10 depășește norma de două ori.

Principalele cauze sunt traficul rutier intens și procesul de încălzire a populației, inclusiv centrala termică care funcționează cu păcură.

Ceața și lipsa vântului favorizează condițiile de acumulare a poluanților, a explicat șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, Marina Lungu.

Chișinăul, încălzit cu păcură

„Cea mai semnificativă depășire a normelor a fost la 30 decembrie, când Agenția de Mediu a venit cu un comunicat în acest sens. Atunci s-au înregistrat depășiri de 2,8 ori a nivelului de particule PM10 mkm.  

Pe parcursul următoarelor zile, inclusiv în dimineața zilei de 3 ianuarie, poluarea s-a menținut la un nivel destul de înalt. Dacă limita este de 50 µg/m3, valoare medie înregistrată zilnic pe 31 decembrie și 1 - 2 ianuarie a fost de 100 µg/m3”, comunică Marina Lungu.

Specialista menționează că ar fi mai multe cauze, dar în această perioadă cel mai mare aport la creșterea nivelului de poluare l-au avut sursele antropice și anume activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, sistemul de încălzire individual și traficul rutier.

Aici se adaugă și activitatea centralelor termice, dintre care una funcționează pe bază de păcură.

Sursa foto: Wikimedia Commons