Stiri

AUDIO. Secretele undelor gravitaţionale. Ce informaţii importante vrea să afle NASA prin ele

4
min
6/3/2023

Universul este un loc vast și fascinant, plin de mistere și descoperiri neașteptate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au privit spre cer și s-au întrebat despre natura stelelor, planetelor și a altor corpuri cerești.

Astăzi, cu ajutorul tehnologiei avansate, astronomii și cercetătorii au descoperit că universul este mult mai mare și mai complex decât ne-am imaginat vreodată.

Una dintre cele mai recente descoperiri și tehnologii folosite pentru a explora universul sunt undele gravitaționale, potrivit NASA. Acestea ne oferă o nouă perspectivă asupra modului în care obiectele cele mai masive și mai violente din univers interacționează și ne permit să aruncăm o privire neobișnuită asupra naturii și structurii universului.

Undele gravitaționale sunt unde sau oscilații în țesutul spațiu-timp care se propagă dinspre o sursă, cum ar fi coliziunea a două obiecte masive, precum găurile negre sau stelele neutronice. Acestea au fost prezise de teoria relativității generale a lui Albert Einstein în 1918 și au fost detectate direct pentru prima dată în 2015 de către Observatorul de Unde Gravitaționale cu Interferometru Laser (LIGO).

Undele gravitaționale transportă energie dinspre sursă și cauzează mici distorsiuni în distanțele dintre obiecte. Aceste distorsiuni sunt incredibil de mici, de obicei mai mici decât lățimea unui nucleu atomic, ceea ce face ca detectarea lor să fie extrem de dificilă.

Cu toate acestea, măsurătorile precise realizate de LIGO și alte observatoare de unde gravitaționale ne-au permis să studiem unele dintre cele mai energetice și violente evenimente din univers, cum ar fi fuziunea găurilor negre și exploziile de supernove și au oferit o nouă perspectivă asupra naturii gravitației și a cosmosului.

Multe persoane au văzut aceste imagini care prezintă ideea că spațiu-timpul este ca o foaie de cauciuc.

O undă gravitațională este o undă sau unduire în acea foaie. Dacă ai sări în sus și în jos pe o stea, ai putea obține o undă care se propagă prin acest mediu. Acea undă se deplasează cu viteza luminii, transportă energie, impuls și poate transporta informații despre obiectele care au produs-o. NASA intenţionează să construiască un detector de unde gravitaționale, astfel încât să poată citi acele unde, să le detecteze și să le folosească pentru a înțelege obiectele care le-au produs.

Foto: Freepik