Stiri

Noul ambasador al Israelului în România, foarte interesat de energia verde produsă în județul Bihor

9
min
12/9/2022

La discuţiile cu noul ambasador au luat parte primarul municipiului Oradea, Florin Birta, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, şi city-managerul oraşului, Mihai Jurca.

Noul ambasador al Israelului în România, Reuven Azar, s-a arătat interesat de resursele de energie din municipiul Oradea şi judeţul Bihor, manifestându-şi dorinţa de-a pune faţă în faţă autorităţile locale cu companii din ţara sa care produc energie verde, a informat, vineri, Primăria Oradea.

Companii din Israel, interesate de energie verde

"Am văzut că în foarte multe zone din România s-au făcut multe investiţii în energii regenerabile, care pun o presiune mare pe capacitarea de transport. În alte zone însă există o disponibilitate mai mare pentru investiţii, pentru că nu există producţie. Cunosc deja companii interesate care ar veni să producă şi să furnizeze energie verde, aşa că vom studia reglementările de pe piaţa locală," a declarat Reuven Azar în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o vineri cu reprezentanţii administraţiei locale din Oradea.

Potrivit unui comunicat al primăriei, la discuţiile cu noul ambasador au luat parte primarul municipiului Oradea, Florin Birta, prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, şi city-managerul oraşului, Mihai Jurca.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Demnitarul a precizat, încă de la începutul întâlnirii, că există un potenţial uriaş de colaborare între România şi Israel, colaborare care se doreşte şi la nivelul municipiului Oradea.

Întrevederea a oferit participanţilor prilejul de a discuta aspecte de interes comun pentru ambele părţi, fiind aduse în discuţie investiţiile din ultimii ani care au avut loc în Oradea şi planurile municipalităţii de a produce energii regenerabile.

Hidrogen și gaz, panouri fotovoltaice

"Preocuparea noastră a fost să aducem investiţii în infrastructura rutieră, precum şi să atragem companii care să investească în oraşul nostru. Am reuşit să finalizăm, din 2008 şi până în prezent, proiecte europene care depăşesc 600 de milioane de euro în mai multe domenii (sănătate, infrastructură, energie verde etc) şi am dezvoltat patru parcuri industriale unde investiţiile se ridică la alte 600 de milioane de euro, creându-se 10.000 de locuri de muncă noi", a precizat Florin Birta.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

Edilul l-a informat că municipalitatea a depus un proiect în valoare de 125 de milioane de euro pentru o instalaţie de producere a hidrogenului şi o zonă de butelii pentru a-l depozita.

Prin acest proiect se doreşte scăderea cantităţii de gaz arsă în turbina termocentralei şi amestecarea hidrogenului cu gaz, în producerea energiei termice. În paralel cu această staţie se vor construi şi panouri fotovoltaice pentru a produce curent.

Sectorul agricol, foarte relevant

Ambasadorul a menţionat faptul că există un interes crescut din partea investitorilor israelieni şi pentru sectorul agricol. În acest moment, Israelul importă animale vii din ţara noastră, lucru care ar putea fi interzis de către propriul guvern din motive sanitare, astfel că se ia în calcul deschiderea unor abatoare şi fabrici de procesare a cărnii în România.

În replică, prefectul Dumitru Ţiplea a prezentat avantajele de care ar putea beneficia un investitor care alege să îşi deschidă o afacere în zona de Vest a ţării.

"Avantajul nostru, al oraşului şi al judeţului, faţă de alte zone din ţară, este faptul că ne-am preocupat să punem la punct infrastructura de transport rutier şi vom avea inclusiv un terminal cargo, ceea ce înseamnă o mare oportunitate pentru cei care vor să investească aici.

În plus, dispunem de o reţea de canale pentru irigaţii ce însumează 2.985 de kilometri, care se află în proces de reabilitare. Important de menţionat este şi faptul că producţia din Câmpia de Vest este aproape în fiecare an dublă faţă de cea din Câmpia Română,'' a spus Ţiplea.

În încheiere, Florin Birta i-a mulţumit ambasadorului pentru prezenţă şi pentru suportul pe care experţii israelieni îl arată pentru sistemul medical local, menţionând că următorul pas necesar a fi făcut este digitalizarea acestuia.

Sursa foto: captură video