Stiri

Vânzările de pompe de căldură în Uniunea Europeană se prăbuşesc

4
min
9/1/2024

Vânzările trimestriale de pompe de căldură au scăzut cu 14% în Europa faţă de anul trecut, cauzele fiind incertitudinea politică şi scăderea preţurilor la gaze, potrivit experţilor din domeniu.

Energia utilizată pentru încălzirea și răcirea celor peste 100 de milioane de clădiri ale Uniunii Europene reprezintă aproape 50% din consumul final de energie al blocului comunitar. De aceea, pompele de căldură ar trebui să contribuie cel mai mult la reducerea cererii de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră asociate cu aceasta.

Însă vânzările pompelor de căldură au scăzut cu 14% față de același trimestru din 2022 în cele mai mari piețe ale UE, conform Euractiv.

În al treilea trimestru al anului trecut, aproximativ 565.000 de pompe de căldură au fost vândute în Europa. Un an mai târziu, această cifră a scăzut la aproximativ 485.000. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate in Finlanda si Danemarca, pieţe cândva puternice.

Cifrele bune ale vânzărilor din Germania (120.000) și Țările de Jos (38.000), au adus un rezultat mai puţin dezastruos al pieței.

Asociația Producătorilor Europeni de Pompe de Căldură (EHPA) a pus scăderea vânzărilor pe seama mesajelor mixte din partea politicienilor și a scăderii masive a prețurilor la gaze naturale.

Instrumentul olandez de urmărire a prețurilor TTF a constatat prețuri de trei ori mai mici pentru gaze decât anul trecut, apropiate de nivelul de dinainte de criză.

Îndepărtarea de la planul de a schimba modul de încălzire în UE înseamnă probleme pentru capacitatea blocului de a-şi atinge obiectivele climatice pentru 2030 şi mai târziu.

Unul dintre obiectivele UE ar putea fi în pericol mai mult decât oricare altul: Europa intenționează să instaleze 30 de milioane de pompe de căldură până în 2030 ca parte a REPowerEU pentru a scăpa de dependența blocului de gazul rusesc. EHPA spune că sunt necesare 60 de milioane de pompe.

„Politica trebuie să vizeze reducerea costului energiei electrice cu scopuri rezidențiale, comerciale și industriale. Nu ar trebui să fie mai mult de două ori mai mari faţă de prețul gazelor fosile”, a spus Thomas Nowak, secretarul general al EHPA.

Încercările anterioare de a corecta dezechilibrul dintre prețurile gazelor naturale și cele ale energiei electrice, care în multe cazuri pot fi atribuite diferitelor niveluri de impozitare, au eșuat. Cadrul UE de impozitare a energiei electrice este blocat în urma unor dezacorduri majore între țările UE.

Eforturile naționale au fost de asemenea înfrânte, potrivit sursei citate.

Foto: Freepik