Stiri

Noi obligaţii pentru firmele din România pentru a recicla şi reduce ambalajele din plastic

3
min
21/3/2024

În mai puţin de patru luni, România va trebui să introducă noi reguli pentru a creşte gradul de reciclare şi reducere a ambalajelor din plastic.

Începând cu 3 iulie 2024, recipientele de băuturi de unică folosinţă din plastic, cu o capacitate de până la trei litri, vor avea dopul ataşat de sticlă, indiferent de conţinut: apă, băuturi carbogazoase, sucuri şi băuturi alcoolice, potrivit reprezentanţilor firmei de consultanţă Green Environment Support.

Mai mult, recipientele de alimente pentru consumul imediat, fie pe loc, fie la pachet, trebuie să fie fabricate din materiale sustenabile pentru a atinge o reducere de 10% în cantitatea de plastic în 2024, comparativ cu 2022. Până în 2026, reducerea plasticului pentru recipiente precum pahare de cafea şi cutii pentru alimente va trebui să atingă un procent de 20%.

Totodată, din 2025, sticlele PET de băuturi de până la trei litri vor conţine cel puţin 25% plastic reciclat, potrivit noilor norme, pe care ţara noastră trebuie să le respecte pentru a nu risca sancţiuni din partea Uniunii Europene.

„Agenții economici caută alternative pentru ambalajele din plastic de unică folosință întrucât obligațiile și taxele sunt din ce în ce mai multe. Deși România încă nu reciclează suficient plastic, vom vedea o evolutie, mai ales prin măsurile din ultimul an, printre care returnarea sticlelor cu sigla SGR, cât și a cererii din piață pentru utilizarea plasticului reciclat în componența produselor”, a spus Daniela Dobre, CEO Green Environment Support.

România reciclează doar 30% din plasticul existent, departe de obiectivele impuse de UE. Astfel, ţara noastră se clasează pe ultimul loc în blocul comunitar în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor de ambalaje din plastic. În 2020, procentul de reciclare a deșeurilor de ambalaje din plastic a ajuns la 39,87%, arătând o scădere de aproape 5% față de anul 2019, potrivit Eurostat.

Prin comparaţie, Belgia reciclează 79,2% din deşeurile de ambalaje din plastic, Olanda – 74,7%, iar Luxemburg – 71,9%.

Foto: Freepik