Stiri

Invazia de furnici nebune galbene face ravagii în sudul Indiei. Insectele scuipă acid formic și mănâncă „orice și oricât”

6
min
23/8/2022

Furnicile nebune galbene sunt printre cele mai periculoase specii invazive, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Sute de oameni care trăiesc în șapte sate din Tamil Nadu, un stat din sudul Indiei, spun că nu mai pot face față invaziei furnicilor nebune galbene care le-au devastat culturile, le-au atacat animalele și le pun viața în pericol, relatează BBC.

Furnicile nebune galbene sunt printre cele mai periculoase specii invazive, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Insectele nu mușcă și nu înțeapă, ci împroșcă acid formic, o substanță care poate provoca reacții adverse. 

Furnicile, care poartă numele științific Anoplolepis gracilipes, se găsesc de obicei în regiunile tropicale și subtropicale. Se mișcă într-un mod haotic și necoordonat și devin foarte agitate dacă sunt deranjate. Experții spun că aceste furnici se înmulțesc foarte repede și pot „provoca distrugeri masive faunei sălbatice native”. 

Citește și: FOTO Parcul Regele Mihai, afectat de secetă, abandonat de Primăria Capitalei

Multe părți din Australia au raportat infestări cu aceste insecte, iar experții se tem că răspândirea acestor insecte ar putea afecta ecologia regiunii. Când au invadat Insula Crăciunului, teritoriu australian, au eliminat speciile native de furnici și le-au furat sursele de hrană. 

Citește și: Pentru cele peste 15.000 de PET-uri și doze de aluminiu colectate de participanții la Electric Castle, Lidl România donează 200.000 de lei pentru renovarea castelului Bánffy din Bonțida

Mai mult, au omorât milioane de crabi roșii de pe insulă după ce îi orbeau și paralizau. 

Entomologul Priyadarshan Dharmarajan a spus că invazia furnicilor ar putea fi legată de temperaturile tot mai mari. „Ritmul metabolismului crește odată cu temperaturile, ceea ce le face să mănânce mai mult. Acesta ar putea fi un motiv.”

Sursa foto: captură video: Youtube / Townsville City Council