Stiri

Australienii se tem mai mult de schimbările climatice decât de Covid 19

3
min
24/2/2021

A doua problemă în top a fost necesitatea de a aborda schimbările climatice, 66% fiind îngrijorați de efectele sale și 32% spunând că este mai important acum ca niciodată să se ia măsuri.

În perioada octombrie - noiembrie 2020, Barometrul Edelman Trust a efectuat un sondaj, publicat recent, chestionând 1.350 de australieni cu privire la o serie de subiecte sociale. Sondajul a constatat că australienii, în primul rând sunt preocupați de menținerea locurilor de muncă după perioada pandemiei, iar schimbările climatice s-au clasat pe locul al doilea cel mai mare subiect de îngrijorare -chiar și peste îngrijorarea dată de Covid-19.

Mai mult de patru din cinci respondenți au raportat că sunt îngrijorați de pierderea locului de muncă, două treimi spunând că orele lor au fost reduse în timpul pandemiei. Dincolo de preocupările materiale imediate, următoarea cea mai mare problemă a fost necesitatea de a aborda schimbările climatice, 66% spunând că sunt îngrijorați de efectele sale și 32% au spus că este mai important acum ca niciodată să se ia măsuri.

În plus, 36% dintre oameni au spus că se tem mai mult de schimbările climatice decât de contactarea Covid-19. Doar 25% dintre respondenți erau îngrijorați de riscul de infecție. Mai mult de două treimi au spus, de asemenea, că vor ca șefii lor să abordeze problemele sociale și legate de mediul înconjurător și să acționeze pentru a rezolva problemele acolo unde guvernul nu a făcut-o. În ansamblu, australienii au mult mai multă încredere în guvern decât ratele „dramatic mai mici” înregistrate în SUA și Marea Britanie.

Câștigurile uimitoare în încredere pe care le-am văzut peste tot ne spun că australienii răspund bine la modul în care instituțiile s-au comportat prin pandemie”, a declarat Michelle Hutton, CEO of Edelman Australia, continuând: „Pe fondul incendiilor de anul trecut, am văzut mediul înconjurător ca o preocupare de vârf pentru 89% dintre australieni și, de-a lungul anului 2020, mulți dintre noi am experimentat din plin impactul dramatic al schimbărilor climatice, pe măsură ce comunitățile noastre regionale s-au străduit să-și revină. Ceea ce este interesant, totuși, este că mai mulți australieni sunt preocupați de schimbările climatice decât de îmbolnăvirea cu Covid-19 - ceea ce sugerează că există o conștientizare în creștere a impactului pe termen lung.”

Preocuparea din ce în ce mai mare cu privire la schimbările climatice întărește rezultatele unui sondaj Guardian Essential din decembrie 2020, făcut prin chestionarea a 1.032 de alegători, care a găsit un sprijin tot mai mare pentru abordarea problemei printr-o serie de măsuri legate de îmbunătățirea calității vieții și grija față de mediu. Acestea au inclus măsuri pentru o tranziție mai rapidă către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Trei din patru alegători chestionați la acea vreme au spus, de asemenea, că doresc un obiectiv ambițios de reducere a emisiilor până în 2030.

Australienii conștientizează tot mai mult că protecția mediului înconjurător este importantă, iar acum societatea civilă a început să  pună presiuni pe guvern pentru a grăbi legile și măsurile care facilitează înlocuirea autovehiculelor pe bază de benzină și motorină cu cele electrice.