Stiri

Tranziţia către economia circulară, finanțări de opt milioane de euro de la Ministerul Economiei

5
min
3/2/2023

Cererile, însă, au fost de aproape 20 de milioane de euro.

Un număr record de cereri de finanţare au fost depuse pentru accesarea celor opt milioane de euro puse la dispoziţie de Ministerul Economiei pentru schema de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, a anunţat ministrul de resort, Florin Spătaru (foto).

Cererea este uriaşă

"Tranziţia de la un model economic liniar la unul circular este un proces complex, pe care Ministerul Economiei îl sprijină prin programe dedicate. Am inclus politicile verzi în toate programele derulate de Ministerul Economiei, astfel poziţionăm România tot mai clar la condiţiile aderării la OCDE. Dezvoltarea sistemelor socio-economice în economia circulară este însă în strânsă legătură cu crearea de noi locuri de muncă, aceasta fiind una dintre condiţiile esenţiale impuse pentru accesarea banilor puşi la dispoziţie prin schema pentru economia circulară. 94 de proiecte au fost depuse la Ministerul Economiei, proiecte care promit investiţii verzi şi crearea de 256 de noi locuri de muncă. Cererea este uriaşă, iar faptul că piaţa este receptivă la acest nou model de economie este un semn bun pentru termenele ce trebuie îndeplinite conform condiţiilor europene", a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, potrivit unei postări de pagina sa de Facebook.

Mai poți citi: Copacii ar putea reduce cu o treime mortalitatea cauzată de caniculă în zonele urbane (studiu)

Ministerul Economiei sprijină, prin schema de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, întreprinderile din România în vederea stimulării realizării unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în Ordonanţa de Guvern nr. 27/2022, în scopul tranziţiei către economia circulară.

Cereri de 20 de milioane de euro

În cadrul sesiunii de depunere a cererilor de finanţare derulată în perioada 19 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023 au fost depuse 94 de cereri de finanţare, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 19,93 milioane euro.

Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de opt milioane euro.

Printre domeniile de activitate pentru care s-au depus cereri de finanţare în cadrul acestei sesiuni se numără fabricarea de articole confecţionate din textile, cu excepţia îmbrăcămintei şi lenjeriei de corp (cod CAEN 1392), fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie şi din alte materiale vegetale împletite (cod CAEN1629), fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii (cod CAEN 2223), recuperarea materialelor reciclabile sortate (cod CAEN 3832).

foto: Facebook/Ministerul Economiei