Stiri

ANALIZĂ Seceta şi protecţionismul perturbă pieţele cerealelor

7
min
3/6/2022

După şedinţe intense, preţul grâului a scăzut miercuri, apropiindu-se de pragul de 400 de euro pe tonă.

Valuri de căldură din India până în Etiopia, impasul creat de conflictul din Ucraina: pe o planetă în criză în care reflexele protecţioniste se înmulţesc, preţurile cerealelor, mereu foarte mari, oscilează în funcţie de turbulenţe, relatează AFP.

Cea mai mică veste despre o mică şansă de a exporta mai multe cereale din Ucraina sau promisiunea unor averse pe câmpiile franceze de grâu sunt întâmpinate cu uşurare de pieţele mondiale subminate de lipsa de certitudine, apreciază analiştii.

După şedinţe intense, preţul grâului a scăzut miercuri, apropiindu-se de pragul de 400 de euro pe tonă - traversat în urmă cu 11 zile - după o şedinţă record de peste 444 de euro pe 17 mai pe Euronext.

Citește și: În căutarea răspunsurilor - 5 întrebări despre energie

India, al doilea mare producător din lume afectată de o caniculă excepţională, a anunţat pe 14 mai interzicerea totală a exporturilor sale de grâu (estimate la aproximativ 8 milioane de tone în 2021-2022). Dar ţara va exporta în cele din urmă stocuri care au fost deja vândute.

''Piaţa se relaxează puţin, mai ales după clarificarea situaţiei Indiei'', a declarat Gautier Le Molgat, de la Agritel.

Dar, avertizează el, ''tendinţa generală rămâne optimistă: asistăm la mai multe mici corecţii legate de contextul geopolitic şi de vreme decât de o scădere durabilă a preţurilor''.

Citește și: Jumătate dintre speciile de fluturi din Regatul Unit, ameninţate sau aproape ameninţate cu dispariţia

Printre ştirile liniştitoare, prognozele meteo mai favorabile în Statele Unite, în special privind ''producţia de porumb''. ''Am plantat mai mult decât se aştepta piaţa, în special porumb'', a spus Jason Roose de la US Commodities.

Un alt element de bază pentru culturile de porumb, apreciază Dan Cekander de la DC Analysis, este încheierea unui acord între Brazilia şi China, care va autoriza importul de porumb brazilian.

În ceea ce priveşte grâul - chiar dacă rămân în continuare preocupările după valurile de căldură din Europa - semănatul în Ucraina este mai puţin catastrofal decât se credea: 60 până la 80% din suprafeţele de cereale au fost plantate, estimează Jason Roose.

În acest context tensionat în care inflaţia explodează - ONU estimând că în luna mai, ''mai mult de 200 de milioane de oameni se confruntă cu foamete acută'' - reflexele protecţioniste se înmulţesc.

Sursa foto: Pixnio