Stiri

Romsilva atrage atentia asupra riscului extinderii incendiilor provocate de arderea miristilor

2
min
2/5/2022

Toate aceste incendii au fost provocate de extinderea incendiilor de miriste, pe fondul secetei prelungite si a intensificarii vantului, in urma arderii vegetatiei de catre persoane care ignora riscurile extinderii acestora.

Un incendiu a distrus peste 50 de hectare padure de rasinoase la Ocolul Silvic Buzau, in urma extinderii in fondul forestier a unui incendiu de vegetatie, provocat de arderea unei miristi. Pentru stingerea incendiului, sambata si duminica au intervenit sute de pompieri din mai multe judete, silvicultori de la doua ocoale silvice din cadrul Directiei Silvice Buzau, numerosi voluntari, precum si aeronave ale Ministerului Apararii Nationale, iar incendiul nu a fost inca stins.In ultimele doua zile, sambata si duminica, s-au produs alte 21 de incendii in fondul forestier de stat administrat de Romsilva, din care trei in paduri de rasinoase, acestea fiind distruse in totalitate.

Toate aceste incendii au fost provocate de extinderea incendiilor de miriste, pe fondul secetei prelungite si a intensificarii vantului, in urma arderii vegetatiei de catre persoane care ignora riscurile extinderii acestora.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, dupa identificarea vinovatilor, va intreprinde toate masurile pentru recuperarea pagubelor produse de aceste incendii, precum si costurile regenerarii padurilor afectate.

Facem un apel catre cetateni sa fie responsabili, sa nu mai incendieze miristile, sa nu lase focul nesupravegheat, mai ales in zonele cu risc de producere a incendiilor si in apropierea padurilor. De asemenea, facem un apel catre turisti sa nu aprinda focul in padure sau in apropierea lor si sa se asigure ca sting focul, dupa ce il folosesc in locurile special amenajate.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a adoptat mai multe masuri pentru prevenirea incendiilor de padure, prin intensificarea actiunilor de patrulare, instituirea serviciului de permanenta, campanii de informare in randul cetatenilor, turistilor si a angajatilor firmelor de exploatare, precum si efectuarea de lucrari de intretinere a liniilor izolatoare, colnicelor si a santurilor de minim sanitar.

Precizam ca, de la inceputul anului, in fondul forestier de stat administrat de Regia Nationala a Padurilor, s-au inregistrat 281 de incendii care au afectat peste doua mii de hectare fond forestier, fata de 56 de incendii inregistrate in perioada similara a anului trecut, cand au fost afectate mai putin de trei sute de hectare fond forestier.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.