Stiri

Raport AEM: În pandemie aerul s-a îmbunătățit, dar a crescut utilizarea obiectelor din plastic

4
min
6/11/2020

Obiectele din plastic au constat în echipamente medicale sau recipiente de la serviciile de livrat mâncarea.

Agenția Europeană de Mediu a realizat un raport în care a analizat efectele pe care măsurile din pandemie, prevenirea transmiterii virusului Covid-19, le-au avut asupra mediului. Astfel, unul dintre efectele benefice a fost că aerul a avut o calitate mult mai bună. În 2020, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în Uniunea Europeană datorită reducerii activității economice în timpul pandemiei de coronavirus.

Uniunea Internațională a Transportului Rutier (IRU) a estimat că traficul rutier de pasageri din Europa va înregistra o scădere cu 57% în acest an comparativ cu 2019, se arată în raport.

Nivelurile de dioxid de azot (NO2), atribuite în mare parte transportului rutier, au scăzut în luna aprilie 2020, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cu 61% în Spania, 52% în Franța, 48% în Italia, 45% în Marea Britanie. Iar concentrațiile de PM 10 au scăzut cu 30% în Spania, 26% în Norvegia și 25% în Italia.

Restricțiile privind cursele internaționale, alături de o reducere a traficului navetiștilor și a călătoriilor de agrement și de afaceri au condus, de asemenea, la diminuarea activității în sectorul transporturilor, o sursă majoră de gaze cu efect de seră, a mai spus agenția de mediu.

Călătoriile aeriene s-au redus și ele drastic, potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA).

Poluarea fonică și cea atmosferică au scăzut ca urmare a numărului mai mic de autovehicule pe șosele, parțial datorită restricțiilor impuse în primăvară. Cu toate acestea, după ridicarea măsurilor de izolare, poluarea aerului a revenit la nivelurile anterioare, a notat agenția cu sediul la Copenhaga.

Pe de altă parte, agenția a constatat o creștere accentuată a utilizării materialelor plastice ca urmare a sporirii cererii de echipamente de protecție individuală, precum măștile, mănușile și halatele.

Un alt motiv pentru care utilizarea plasticului a crescut a fost faptul că numeroase restaurante din Europa au fost închise și, prin urmare, serviciile de livrare la domiciliu şi sistemul take-away au utilizat mai multe recipiente de plastic de unică folosință, aprecizat AEM. Date exacte urmează să fie publicate până anul viitor, a transmis Agenția Europeană de Mediu.