Solutii

Românii pot primi până la 30.000 de euro pentru proiecte legate de pădure

4
min
16/3/2023

O nouă rundă de finanţare nerambursabilă s-a lansat în cadrul programului Comunitățile Pădurii de Mâine.

Pentru anul 2023, bugetul alocat este de 300.000 de Euro, iar granturile pot primi finanţări între 3.000 şi 30.000 de euro pentru un proiect individual, potrivit unui comunicat transmis de Fundația Pădurea de Mâine.

Anul acesta, ediţia a doua a programului va avea câteva noutăţi: o nouă direcție de acțiune eligibilă pentru finanțare și includerea institutelor de cercetare în domeniul silviculturii printre potențialii beneficiari.

Programul urmărește să stimuleze dezvoltarea durabilă a comunităților care depind de pădure din România, prin proiecte legate de pădure, fie ele de educaţie, economie socială, inovare tehnologică, decarbonizare sau creştere a suprafeţelor împădurite.

Citeşte şi: VIDEO. Un urs a fost surprins spărgând gheaţa într-o pădure din România pentru a bea apă

„În viziunea noastră, cele mai sănătoase păduri sunt gestionate de comunități prospere, în pas cu noile tehnologii din domeniul silviculturii și protecției mediului,” a spus Mihail Caradaică, directorul executiv al Fundației Pădurea de Mâine.

„Aceste granturi sunt un stimulent important pentru ca actorii comunitari – ONG-uri, instituții, întreprinderi sociale și așa mai departe – să realizeze că soluțiile cu impact real pot fi găsite în fiecare comunitate și pot fi puse rapid la treabă”, a adăugat el.  

Valoarea totală a proiectelor contractate la runda de finanțare din 2022 a depășit 1.821.775 de lei, iar proiectele admise sunt în prezent în faze de implementare în județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Harghita și Satu-Mare.

„În 2022 am primit propuneri foarte interesante, bine structurate și susținute cu imaginație și inventivitate”, a spus Mihail Caradaică.

„Avem proiecte de educație, de economie socială, de amenajări care pun în valoare pădurile comunitare și serviciile pe care acestea le oferă și, bineînțeles, împăduriri și reîmpăduriri”, a mai spus acesta.

Citeşte şi: Imagini inedite cu cerbi care se joacă şi mănâncă în vestul şi nordul României. VIDEO

Cofinanțarea proiectelor asigurată de beneficiari se punctează suplimentar, dar nu este obligatorie.

Proiectele pot fi depuse în perioada 1-31 martie 2023. Evaluarea acestora va fi făcută de evaluatori profesioniști și independenți, conform strategiei programului și codului de conduită.

Mai multe informații, Ghidul Solicitantului și modelul cererii de finanțare sunt disponibile pe site-ul Fundației Pădurea de Mâine.

Directorul executiv al Fundației și managerul de proiect vor oferi mai multe detalii și vor răspunde la întrebări într-un webinar Zoom ce va avea loc pe data de 14 martie, ora 19:00.

Foto: Freepik