Stiri

Cristian Lazăr: "La nivelul industriei noastre, sentimentul general este că suntem ignorați de autoritățile centrale și locale."

3
min
17/2/2021

După 5 ani de la introducerea și comunicarea normelor europene în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, România nu are încă o legislație armonizată.

"În cadrul fluxului de economie circulară, suntem unul dintre pilonii principali, fiind responsabili de finanțarea operațiunilor de colectare selectivă, reutilizare și reciclare. Domeniul reciclării a devenit foarte important în România după aderarea la Uniunea Europeană. Țara noastră a fost obligată să creeze o legislație care să fie în concordanță cu multe dintre regulile Comunității Europene”, a spus Cristian Lazăr - GreenPoint Management, în cadrul unui eveniment recent al Coaliției pentru Economie Circulară. „După 5 ani de la introducerea și comunicarea normelor europene în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, România nu are încă o legislație armonizată. În perspectiva noastră și la nivelul industriei noastre, sentimentul general este că suntem ignorați de autoritățile centrale și locale. Expertiza și viziunea noastră nu sunt folosite la adevăratul potențial de către autoritățile locale și centrale. Rareori suntem consultați de cei responsabili cu gestionarea deșeurilor. În schimb, noi suntem cei care insistăm ca primăriile să se implice în dezvoltarea protocoalelor în parteneriat cu noi”, a completat Lazăr. Mai mult, reprezentantul celei mai puternice Organizații care Implementează obligațiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) din România, consideră că activitatea companiei pe care o reprezintă și a OIREP-urilor, în general, nu este suficient cunoscută la nivelul administrației centrale și locale, fiind confundați cu entități economice care operează activități comerciale, obiectul de activitate fiind finanțarea costurilor aferente operațiunilor de colectare a deșeurilor.

La eveniment a participat ministrul Mediului, Tánczos Barna, precum și alți oficiali din departamente guvernamentale, companii, reprezentanți ai grupurilor de interese din domeniu și experți.