Stiri

Peisajul creat de om duce la coexistența a două specii de păsări care în mod natural trăiesc în zone diferite

4
min
28/12/2020

Defrișarea determină migrații masive de animale de la o altitudine la alta.

În munții din întreaga lume există diferite tipuri de vegetație care sunt caracteristice altitudinii la care apar și se pot dezvolta, creând zone distincte cu granițe bine definite între ele. Acțiunea omului poate crea un dezechilibru major. Defrișarea, spre exemplu, poate determina migrații masive de animale de la o altitudine la alta.

Fiecare zonă de vegetație oferă condiții specifice de viață pentru animale. Prin urmare, speciile care sunt adaptate habitatelor create în zona specifică unei altitudini nu se suprapun cu alte specii de ecologie și comportament similare adaptate altor zone de vegetație de la altitudini diferite. Această limitare și departajare este foarte  importantă în natură pentru speciile similare din punct de vedere ecologic care utilizează resursele specifice zonei și, dacă apar concomitent în același habitat, se creează un dezechilibru.

Cu toate acestea, activitățile umane ca de exemplu construcțiile, defrișările, reamenajările montane, modifică zonele naturale și creează noi tipuri de habitate care modifică granițele naturale distincte dintre ele, ducând la consecințe importante asupra distribuției, ecologiei și comportamentului animalelor, care într-o situație naturală ar co-apărea rar. Într-o lucrare recent publicată în Scientific Reports, o echipă de ornitologi polonezi ilustrează modul în care aceste modificări antropice ale vegetației naturale din Anzi creează condiții noi în care două specii de păsări care apar în mod obișnuit în diferite zone de înălțime, pot să apară acum, amândouă la aceeași cotă.

Echipa de ornitologi polonezi a întreprins cercetări de teren asupra a două specii din două păduri din zona tropical montană din versanții estici ai Anzilor ecuadorieni: Slate-throated Whitestar - care apare în pădurile montane andine - și ruda sa apropiată Spectacled Whitestar - care apare la altitudine mai mare.  

S-a constatat că ambele specii au apărut concomitent, dar au ocupat diferite zone de vegetație. Spectacled Whitestar a fost observat în pășuni, poieni și arbuști artificiali cu o proporție mică de copaci înalți care au creat un peisaj similar cu vegetația andină la înălțime mare în care specia apare în mod normal. Slate-throated Whitestar a fost observat în cea mai mare parte  în pădurile umbroase și dense cu o mare proporție de copaci înalți. Cele două specii au diferențe mici în ceea ce privește modalitatea de alimentație, dar, pentru că s-au hrănit în habitate și locații diferite, par să co-apară fără interacțiuni competitive directe. În schimb, pericolul suprapopulării pe anumite zone este foarte mare, iar hrana nu va fi destulă pentru toate păsările, astfel încât vor începe migrații masive.

Acțiunea omului poate aduce un dezechilibru grav în cadrul naturii, de aceea este important ca pentru fiecare amenajare teritorială, fiecare proces de defrișare, să existe un studiu atent si specific efectuat pe fiecare zonă în parte.