Stiri

Românii au în casă circa 22 de telefoane mobile și peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon ieșite din uz, care pot deveni periculoase dacă nu sunt reciclate

8
min
16/9/2022

Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu.

Peste 40 de milioane de încărcătoare de telefon mobil, ce nu mai sunt folosite, se află în casele românilor. Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) ce ar trebui colectate și oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător și pentru a susține economia circulară, informează Asociația RESPO DEEE.

La acestea se adaugă (conform studiului reBuy) aproximativ 22 de milioane de telefoane mobile vechi, nefolosite sau stricate, însă păstrate în sertarele românilor, care nu au luat până acum drumul reciclării.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

”În ultimii 30 de ani, piața comunicațiilor mobile s-a dezvoltat într-un ritm alert în România. Consumatorii au achiziționat și schimbat un număr considerabil de telefoane mobile, precum și încărcătoare noi, atunci când cele anterioare s-au defectat.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru

Acest comportament a făcut ca, în prezent, să existe, conform estimărilor noastre, peste 40 de milioane de încărcătoare stricate sau ieșite din uz în casele românilor. Acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Au în compoziție elemente periculoase care pot afecta sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, dar si resurse prețioase precum cupru, argint, aur sau aluminiu, ce pot fi reciclate și refolosite pentru producția de noi echipamente”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Încărcătoarele de telefon generează anual 51.000 de tone de deșeuri

Trebuie să ținem cont că, în prezent, există 5.28 miliarde de utilizatori de smartphone-uri în lume, reprezentând 45% din populația globală.

Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 şi 13.000 de tone de deşeuri. La nivel mondial, 51.000 de tone de DEEE-uri provin anual doar de la încărcătoarele vechi ale telefoanelor mobile, iar utilizatorii cheltuiesc anual aproximativ 2,4 miliarde euro doar pe încărcătoare autonome suplimentare.

EPA (Agenția de Protecție a Mediului) estimează că doar 15% din deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt reciclate. Restul ajung la gropile de gunoi sau sunt exportate ilegal în țările slab dezvoltate, dispuse să plătească puțin pentru produse vechi.

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

Sursa foto: Flickr.com