Stiri

Este nevoie de extinderea SGR

2
min
1/7/2024

Sistemul Garanție Returnare nu face față la numărul mare de ambalaje, însă mai sunt deșeuri care pot fi reciclate și care nu poartă sigla SGR

Sistemul de Garanție-Returnare ar putea fi extins, dar momentan se aplică doar pentru sticle. Alte zeci de categorii de ambalaje ajung în continuare la groapa de gunoi, contribuind astfel la poluare. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că „deocamdată infrastructura nu ne permite” să includem și alte categorii de ambalaje în acest sistem. În schimb, firmele de reciclare sunt de părere că extinderea este posibilă, cu condiția să existe voință, conform tvrinfo.ro.

În prezent, zeci de milioane de ambalaje din plastic sunt reciclate în centrele din toată țara, însă alte zeci de milioane rămân neprocesate și ajung să dăuneze mediului. Printre acestea se numără sticle pentru lapte, șampoane și conserve, care nu sunt încă acceptate pentru reciclare și sfârșesc la groapa de gunoi.

Opiniile oficialilor

Ministrul Mediului explică faptul că, momentan, infrastructura nu permite reciclarea acestor categorii de recipiente.

MIRCEA FECHET – ministrul Mediului: Nu ne propunem să introducem alte categorii de produse în sistemul de Garantie-Returnare, nici borcane cu zacuscă, nici bidoane de șampon, deoarece infrastructura pe care am decis să o implementăm nu permite alte tipuri de materiale.

Reprezentanții firmelor de reciclare sunt însă de altă părere. Sistemul ar putea fi extins cu minime investiții și astfel s-ar rezolva si această problemă.

CONSTANTIN DAMOV – preşedinte, Coaliţia pentru Economia Circulară: Soluția este – colectarea să se facă separat. Așa cum separăm sticla de pet să separăm petul alimentar de petul nealimentar si practic în loc să avem trei containare în spate, va trebui să avem patru containere. Lucrul acesta presupune o mică modificare a echipamentelor cât și acceptarea producătorilor din zona cosmetică, detergenți, etc și asumarea de către Guvern.

RAUL POP – specialist în gestionarea deşeurilor: La început poți să începi cu o gamă mai restransă, dar eu cred că în viitorul foarte apropiat de maxim un an sau doi, sistemul de Garantie-Returnare va fi capabil să administreze și alte tipuri de ambalaje.

Sistemul de Garantie-Returnare functionează, după un start greoi, cu motoarele turate la maximum. România trebuie să facă însă mult mai mult la acest capitol.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: În cele șase luni de la implementarea sistemului de Garantie Returnare, producătorii au pus pe piată nu mai puțin de 152.000 de tone de ambalaje, dintre care doar 29.000 au ajuns la reciclatori.

În prezent, România plătește aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează.