Stiri

Mii de foci au fost găsite moarte în Namibia

3
min
26/10/2020

Un adevărat dezastru ecologic într-o colonie de foci, lucru care nu s-a mai întâmplat din 1994.

Sâmbătă, aproximativ 7.000 de foci cu blană Cape au fost descoperite moarte într-o colonie de reproducere din centrul Namibiei, au declarat oamenii de știință. Naude Dreyer, de la organizația caritabilă Ocean Conservation Namibia, a observat încă din septembrie cadavrele de foci aruncate pe plajele din colonia Pelican Point, lângă orașul Walvis Bay. Cauza morții în masă nu a fost încă stabilită, dar oamenii de știință suspectează orice, de la poluanți sau infecții bacteriene până la malnutriție.

Apoi, la începutul acestei luni s-a găsit în colonie un număr mare de fetuși de focă, a declarat dr. Tess Gridley de la Namibian Dolphin Project. Focile cu blană nasc în mod normal între mijlocul lunii noiembrie și mijlocul lui decembrie. Gridleya estimat că între 5.000 și 7.000 de foci femele au avut avort spontan în această perioadă, un adevărat dezastru pentru specia lor. “Unele dintre femelele moarte găsite erau foarte slăbite, iar rezervele de grăsime erau aproape inexistente”, a declarat Gridley.

Un caz similar s-a petrecut în 1994, când aproximativ 10.000 de foci au murit și 15.000 de fetuși au fost avortați, o tragedie care se presupune că a survenit în urma foametei cauzate de penuria de pești precum și a unei infecții bacteriene descoperite la o altă colonie de reproducere, Cape Cross, situată la 116 km la nord de orașul turistic Swakopmund. Annely Haiphene, director executiv la Ministerul Pescuitului și Resurselor Marine, a declarat că se presupune că dezastrul produs sâmbătă pe plajele din Namibia a fost provocat de lipsa de hrană, dar până nu vor fi terminate testele nu se poate pronunța cu certitudine.