Stiri

România pierde trei hectare de pădure pe oră

4
min
11/5/2022

Zonele cele mai afectate de tăierile ilegale sunt, din păcate, acolo unde există cele mai valoroase păduri, respectiv în Munţii Făgăraş.

România va primi bani nerambursabili prin PNRR pentru împădurirea şi reîmpădurirea a 56.700 de hectare până în anul 2026, în condiţiile în care, potrivit unui raport al Comisiei Europene, suprafaţa de pădure din ţara noastră scade dramatic din cauza tăierilor ilegale.

Un raport de anul trecut al Comisiei Europene relevă faptul că ţara noastră pierde trei hectare de pădure pe oră pentru un total estimat de peste 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiat ilegal în fiecare an. Asta înseamnă pierderi de 6 miliarde de euro.

ONG-urile care luptă pentru oprirea defrişărilor estimează, pe baza imaginilor furnizate de sateliţii NASA, că în ultimii 20 de ani aproximativ 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate în România, în timp ce plantările, realizate în special din regenerări naturale, s-au situat abia la 200.000 de hectare.

Citește și: Comisia Europeană cere României penalități de peste 33.000 €/zi pentru că nu a închis gropile ilegale de gunoi

Zonele cele mai afectate de tăierile ilegale sunt, din păcate, acolo unde există cele mai valoroase păduri, respectiv în Munţii Făgăraş, zonă în care au existat şi cele mai multe autorizaţii de exploatare forestieră.

România va primi bani nerambursabili pentru împădurirea şi reîmpădurirea a 56.700 de hectare până în anul 2026. Se are în vedere şi operaţionalizarea a 90 de pepiniere noi, în conformitate cu cerinţele legale stabilite în Strategia forestieră naţională.

Citește și: ANALIZA KEYSFIN Cifra de afaceri a firmelor de reciclare din România ar putea ajunge la 13 miliarde de lei

Producţia de material de reproducere se va concentra pe speciile şi ecotipurile de arbori care sunt adecvate pentru viitoarele condiţii climatice preconizate din România.