Solutii

Serviciile ecosistemice - mecanismele uimitoare ale naturii într-un lanț de interdependență

2
min
19/3/2021

Odată cu creșterea amenințărilor provocate de om asupra biodiversității, efectele negative ar putea fi nu doar asupra gestionării ecosistemelor în sine, ci și asupra științei, politicii și finanțării conservării în general.

Serviciile ecosistemice pot influența tot, de la piscicultură la albine, de la liliecii care polenizează alimentele și până la iarbă, ajutând astfel la medierea pierderii litoralului. Deși destul de puțin studiate, serviciile ecosistemice înseamnă totalitatea beneficiilor tangibile și intangibile pe care ecosistemele naturale sau modificate de către oameni le furnizează societății. Aceste servicii sunt în mare parte necunoscute, insuficient studiate, dar în același timp vitale pentru omenire.

Un studiu nou are în vedere partea alimentară a lanțului ecosistemic, mai precis piscicultura. Trebuie să înțelegem că această activitate, deși controlată de om, depinde de niște servicii ecosistemice uimitoare. Spre exemplu, dacă un anumit tip de pasăre se înmulțește peste limită, activitatea este compromisă. La rândul ei, acea pasăre se poate înmulți peste măsură dacă un anumit tip de plantă, care constituie hrana ei, se înmulțește. Tot așa, în jocul lanțului de interdependență, tipul acela de plantă poate apărea pe arii mult mai extinse dacă o anumită insectă încetează să existe. Este un echilibru uimitor creat de natură.

Cercetătorii au preluat trei seturi diferite de date despre zonele de mlaștină sărată, colectate de cercetători americani în largul coastei Californiei și Baja California. Au adăugat serviciile lor ecosistemice respective la seturile de date și apoi au efectuat 12 simulări de secvențe de extincție.

Ei au descoperit că ceea ce se întâmplă unei specii se întâmplă mai devreme sau mai târziu și celeilalte, adică este o relație puternică de interdependență între ele. Dacă un furnizor de servicii cade, efectele de ondulare pot fi resimțite în întregul sistem. „O mulțime de evaluări ale serviciilor ecosistemice se concentrează doar asupra speciilor care furnizează în mod direct serviciul, dar știm că impacturile pot apărea în cascadă printr-un ecosistem și, prin urmare, arătăm că aceste extincții secundare reprezintă o vulnerabilitate crescută pentru servicii care nu a fost neapărat luată în considerare în evaluările anterioare ale serviciilor ecosistemice", au declarat oamenii de știință. În viitor se intenționează să se utilizeze această cercetare pentru a crea un joc interactiv pe care elevii să îl poată juca, astfel încât să poată afla mai multe despre serviciile ecosistemice.

Credit foto: Barkah Wibowo/Unsplash