Stiri

Comisia Europeană cere României penalități de peste 33.000 €/zi pentru că nu a închis gropile ilegale de gunoi

7
min
9/5/2022

Ministerul Mediului susținea în anul 2020 că mai sunt de închis 47 de gropi de gunoi, inclusiv 24 de depozite de deșeuri industriale periculoase.

România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru că nu a închis toate cele 68 de  gropi de gunoi neconforme, motiv pentru care riscă să plătească penalități de peste 33.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere până la data la care își va îndeplini obligațiile de mediu. 

Ministerul Mediului susținea în anul 2020 că mai sunt de închis 47 de gropi de gunoi, inclusiv 24 de depozite de deșeuri industriale periculoase. Însă, în ultimii doi ani a reușit să închidă doar trei gropi de gunoi. De atunci până în prezent au reușit să închidă doar cinci gropi de gunoi. 

Infrigement din cauza gropilor de gunoi ilegale

România și-a asumat la nivel european ca să închidă până la data de 16 iulie 2009 toate depozitele de deşeuri care nu aveau o autorizaţie de funcţionare valabilă. Pe atunci erau 109 gropi de gunoi necoforme la nivel național. Dar nu a reușit să își îndeplinească integral obligațiile de mediu, motiv pentru care a intrat în infringement. 

Citește și: ANALIZA Raportul Grupului pentru Schimbări Climatice (IPCC) - Azi decidem scenariul climatic pentru următorul secol

În acest context, în anul 2017, Comisia Europeană a deschis un prim proces împotriva României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin care solicita statului român să închidă o diferența de 68 de gropi de gunoi neconforme. Judecătorii europeni au dat câștig de cauză Comisiei Europene, dar nu au impus penalități României. 

Ministerul Mediului a emis un comunicat de presă după ce România a pierdut procesul în care preciza că „au mai rămas neînchise doar 13 depozite de deșeuri municipale neconforme și 38 depozite de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase”. Adică, 51 de gropi de gunoi neconforme. 

Ministerul Mediului aruncă vina pe proprietari

Doi ani mai târziu, în iunie 2020, Ministerul Mediului a susținea într-un răspuns la interpelarea deputatului Dumitru Oprea că mai sunt 47 de gropi de gunoi neconforme care se află în diverse stadii de închidere: 11 depozite de deșeuri municipale, 12 depozite de deșeuri industriale nepericuloase și 24 de depozite de deșeuri industriale periculoase.

Cele 11 gropi de gunoi municipale se află în localitățile Tuzla, Brașov, Zărnești, Râșnov, Făgăraș, Săcele, Victoria, Codlea, Vatra Dornei, Uricani și Orșova. 

Citește și: Garda de Mediu: 1.040 de transporturi, verificate în acest an. Deşeuri oprite la intrarea în ţară, sesizări penale şi amenzi

Finanțarea integrală pentru închiderea acestor gropi de gunoi este asigurată din Fondul de Mediu în urma depunerii unui proiect.

Din cele 11 localități, doar 10 au depus proiecte pentru a primi fondurile necesare pentru închiderea gropilor de gunoi.

Proiectele depuse de autoritățile locale din Tuzla și Orșova au fost respinse. Iar cele din Brașov nu aveau depus vreun proiect până la data de 24 iunie 2020. 

Penalități de peste 33.000 de euro pe zi

România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană în februarie 2022 pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi.

Conform cererii de chemare în judecată, Comisia Europeană cere Curții de Justiție a Uniunii Europene să amendeze România cu suma de 29.781 euro pe zi de la data pronunțării hotărârii și până va pune în aplicare integral decizia din anul 2018 prin care era obligată să închidă toate cele 68 de gropi de gunoi.

În plus, mai cere plata unei sume forfetare de 3.311 euro pe zi de la data pronunțării hotărârii din 2018 până când o va respecta. În acest moment, România mai trebuie să închidă 42 de gropi de gunoi, din care șapte depozite de deșeuri municipale sunt în fază avansată de închidere. 

Sursa foto: PxHere