Stiri

Urşii polari dispar cu rapiditate din partea de vest a Golfului Hudson

5
min
28/12/2022

Regiunea, supranumită și "capitala urșilor polari", se află în vârful sudic al Oceanului Arctic din zona Canadei.

Conform unui raport guvernamental publicat de The Guardian, a existat o scădere dramatică în special în ceea ce priveşte numărul de femele și de pui de urşi polari.

Cercetătorii au zburat la fiecare cinci ani în regiune, unde se află şi oraşul Churchill, „capitala mondială a urşilor polari”, potrivit The Guardian. După ultimul sondaj pe care l-au făcut între lunile august şi septembrie 2021, aceştia au estimat recent că populaţia totală a urşilor polari ar fi de doar 618, comparativ cu cei 842 înregistraţi cu cinci ani înainte.

Analizele oamenilor de ştiinţă în ultimul deceniu au prezis o „scădere semnificativă” a urşilor polari, iar descoperirile recente se aliniază cu preconizările acestora cu privire la impactul schimbărilor climatice.

Habitatul de gheață al urșilor a dispărut într-un ritm alarmant, nordul îndepărtat al planetei încălzindu-se de patru ori mai repede decât restul globului.

Gheața de mare a devenit mai puțin groasă și se rupe mai devreme primăvara și îngheață mai târziu toamna, iar urşi o folosesc pentru a vâna foci, a se mişca şi a se reproduce.

Gheaţa din Golful Hudson a scăzut cu aproape 50% în timpul verii din anii 1980, potrivit Centrului Național de Date despre Zăpadă și Gheață din SUA.

Un raport publicat în urmă cu doi ani în revista Nature Climate Change a sugerat că această tendință ar putea duce la dispariția aproape completă a urșilor polari ai golfului, menționând că în anii 1980 existau 1.200 pe țărmurile sale vestice.

Sursa foto: Wikimedia Commons