Stiri

România are o nouă destinaţie ecoturistică

4
min
6/7/2023

Vama Buzăului, o localitate de la poalele munţilor Ciucaş, a obţinut recunoaşterea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), devenind noua destinaţie ecoturistică a României.

Ce atracţii turistice există la Vama Buzăului

Printre atracţiile destinaţiei se numără Rezervaţia Valea Zimbrilor, traseele montane care pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta şi mâncărurile tradiţionale, în Vama Buzăului existând „cele mai multe puncte gastronomice locale” din România.

„Felicit administrația locală din Vama Buzăului pentru angajamentul ferm de a promova turismul durabil și inițiativele de conservare și protejare a mediului! De altfel, acest exemplu de bună practică, aflat acum pe lista destinațiilor ecoturistice ale României, trebuie replicat de tot mai multe localități care beneficiază de patrimoniu cultural și natural valoros. În această manieră, putem construi un viitor sustenabil pentru noi toți, dar mai ales pentru generațiile ce vor urma”, a spus ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan Radu Oprea, potrivit unui comunicat MEAT.

Certificarea pentru Vama Buzăului ca destinaţie ecoturistică a fost oferită după verificarea în teren a îndeplinirii celor 100 de criterii de eligibilitate prevăzute în Strategia Națională de Dezvoltare a Ecoturismului (2019-2029). Verificările au fost efectuate de comisia formată din specialiști ai MEAT, Ministerului Mediului, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare a Turismului și Asociației de Ecoturism România.

Vama Buzăului a devenit, astfel, cea de-a opta destinație ecoturistică a României, care beneficiază de recunoașterea MEAT. Lista completă a tuturor localităților care dețin această distincție poate fi consultată aici.

Conceptul de „destinaţie ecoturistică” în România

Conceptul de „destinație ecoturistică” a fost dezvoltat începând din anul 2012 de autoritatea publică centrală pentru turism, în parteneriat cu instituții și organizații reprezentative la nivel național (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism și Asociația de Ecoturism din România), având la bază Criteriile Globale pentru Turism Durabil (GSTC) și Standardul European de Ecoturism (EETLS).

La momentul respectiv, România a fost prima țară din Europa care a lansat un astfel de sistem de recunoaștere a destinațiilor ecoturistice.

Foto: Freepik