Stiri

REPORTAJ Plaja sălbatică de la Corbu, afacere imobiliară avizată de guvernatorul Rezervației Biosfera Delta Dunării 

9
min
5/7/2022

Plaja Corbu, inclusă parțial în Rezervația Biosfera Delta Dunării, a fost umplută de fundații din beton sub pretextul amenajării unui sat pescăresc.

Plaja Corbu, inclusă parțial în Rezervația Biosfera Delta Dunării și una dintre ultimele plaje sălbatice de pe litoralul Mării Negre, a fost umplută de fundații din beton sub pretextul amenajării unui sat pescăresc. Totul cu avizul șefilor Administrației Biosferei Delta Dunării, deși angajații administrației s-au opus acestui proiect imobiliar. 

Lucrările la proiectul imobiliar au fost stopate după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că fundaţiile construcţiilor au fost realizate din piloni de beton armat, deşi în acord se specifica faptul că aceştia trebuia să fie metalici. Mai mult, planşeele erau din placă de beton şi nu din grinzi de lemn. 

Pericol de iradiații în zona unității militare

Comuna Corbu se află la o distanță de opt kilometri de celebra stațiune Mamaia, din Constanța. Chiar la intrarea în localitate, în dreptul panoului cu numele localității, se face un drum agricol la dreapta străjuit de culturile de porumb, care coboară ușor spre plajă.

Drumul lung de aproape trei kilometri, parțial betonat și pietruit, este plin de denivelări și șanțuri. Ideal pentru mașinile de teren. După lanurile de porumb se poate observa în zare, spre mare, câteva zeci de stâlpi de beton ieșiți din pământ. În partea stângă, spre Delta Dunării, se află o unitate militară cu radarele și antenele amplasate spre mare. 

Citește și: ANALIZĂ Cum ne deplasăm pentru a nu mai alimenta schimbările climatice

Pe gardurile cu sârmă ghimpată ale unității militare din nordul plajei Corbu, aflată în Rezervația Biosfera Delta Dunării, au fost montate panorui prin care avertizează că în zonă e pericol de iradiere.

Ministerul Apărării Naționale spune că zona de siguranță este de 1,5 kilometri în jurul obiectivului militar. În acest sens, Ministerul Apărării a cerut Primăriei Corbu să nu emită autorizații de construcție în zona de siguranță a unității.

Motivul invocat este că aceste construcții și instalațiile electrice și electrocasnice „produc paraziți în spectrul electromagnetic, care induc erori în funcționarea echipamentelor militare”.

Proiect imobiliar, avizat de guvernatorul Deltei Dunării 

Cu toate acestea, în urmă cu aproape doi ani, la câțiva metri de plaja salbatică de la Corbu și la câteva sute de metri de unitatea militară, guvernatorul Deltei Dunării Ion Munteanu a avizat construirea unui sat pescăresc.

Avizul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării era obligatoriu pentru că o parte din terenul pe care urma să se construiască se afla în zona economică a rezervației. Cu toate acestea, mai mulți angajați s-au opus eliberării acestui aviz de către guvernatorul numit de liberali. 

Citește și: Milioane de lei pentru pistele de bicicliști

În urma acestui aviz, dezvoltatorul proiectului imobiliar, firma Logis Project, a obținut Certificatul de Urbanism și Autorizația de Construcție, dar fără avizul Statului Major General, conform unei constatări a Inspectoratului de Stat în Construcții.

Sat pescăresc format din 24 de vile, blocat de autorități

Satul pescăresc al dezvoltatorului imobiliar Logis Project este format din două proiecte. Primul prevede construirea a șase corpuri colective cu regim de înălțime P+1E, iar celălalt 18 corpuri identice. În total 24 de vile la câțiva pași de plaja sălbatică Corbu. Lucrările au fost demarate în toamna anului trecut. 

În primăvara acestui an, Inspectoratul de Stat în Construcții, Garda de Mediu, Poliția Română și Prefectura Constanța au luat la puricat întregul proiect imobiliar. Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că fundațiile construcțiilor au fost realizate din piloni de beton armat, deși în acordul de mediu emis Agenția de Protecția Mediului Constanța se specifica că aceștia vor fi metalici.

Apoi s-a constatat existența planșeelor din placă de beton și nu din grinzi din lemn așa cum s-a specificat în aviz. Mai mult, stâlpii și grinzile erau din beton armat. În baza acestui raport, construcția cartierului de vile a fost blocată. Iar autorizațiile au fost contestate în instanță. 

Generalizarea testelor PCR reprezintă o nouă provocare pentru mediu.